Období velké proměny: jaro. Mění se to vnější stejně tak jako to vnitřní v nás. Je to ideální doba na očistu jak těla, tak duše a ducha. A pokud se zaměříme na to, jak jaro chápe tradiční čínská medicína (TČM), musíme se věnovat úloze a energii (tj. čchi) jater. Játra řídí a ovlivňují v těle nespočet procesů. A trávení je jen jedním z nich.

Co se v článku dočtete?

  1. Játra a jaro podle TČM
  2. Strava podporující energii jater
  3. Detox jater

 

Játra a jaro podle TČM aneb ve znamení elementu dřeva

Jaru vládnou játra

Na jaře je energie jater na vrcholu. Játra patří podle TČM k prvku dřevo a jejich energie je vítr. Na ten si musíme na jaře dávat zvláště pozor. Z pohledu orgánových hodin jsou játra nejaktivnější mezi 1. a 3. hodinou v noci.

Játra vévodí ostatním orgánům, nejen těm trávicím. Spolu se žlučníkem odpovídají kromě trávení za šlachy, nehty, oči atd. Nerovnováha jater mívá za následek i poruchy menstruace, protože játra řídí průchodnost krve a čchi, což je jednou z jejich hlavních funkcí. Při neprůchodnosti krve může být menstruace opožděná a bolestivá.

Pokud je energie jater (a žlučníku) v pořádku a vše cirkuluje, jak má, je v pořádku i průběh energie orgánů a dvanácti drah.   V opačném případě nastává blokáda a přichází bolest a příznaky toho, že játra jsou oslabená.  Je dobře tomuto naslouchat, než by v horším případě došlo k onemocnění jater. Ale i pokud pociťujete „jen“ příznaky oslabení jater, není žádný důvod to trpět a snižovat si tak kvalitu života. Máme být zdraví, ne trpět nemoci a poruchy ve svém těle.

 

Jaké mohou být příznaky oslabení čchi jater?

Pokud játra a žlučník nejsou v rovnováze, můžete zažívat:

  • hněv, podrážděnost a pro ženy typické PMS
  • deprese
  • nespavost
  • neschopnost vést nebo rozhodovat
  • svalové napětí
  • ztuhlou šíji
  • bolesti hlavy

Jak se projevuje blokáda energie jater na trávení?

Bolest břicha

Když energie jater dobře neproudí, projevuje se to i na trávení. Vzniká:

  • pocit nafouknutí v podžebří, nadbřišku
  • nějaký projev v oblasti podžebří a člověk má pocit, jak kdyby se v něm jídlo neposouvalo, V podžebří to může píchat či tlačit, hlavně po nějakém emočním napětí – to většinou cítíte hlavně vpravo
  • pocit plnosti i po malém množství jídla, na druhou stranu pocit zvláštního hladu
  • mírný pocit tísně na hrudníku i pocit knedlíku v krku

 „Žijeme ve světě ovládaném játry.“

Jak jsme si už řekli, když nastává nerovnováha v energii jater, důsledky nepociťujeme jen v oblasti trávení, protože játra jsou takovým generálem dalších orgánů těla. Mnohé nemoci moderní doby mají původ v nerovnováze jater:

  • poruchy spánku
  • vysoký/nízký krevní tlak
  • vysoký/nízký cholesterol
  • špatné trávení
  • úzkost, deprese
  • násilí…

Jaké mohou být příčiny poruch v energii jater?

A tedy zahlcení, stagnace v drahách (meridiánech). Na tělesné úrovni jde o důsledek konzumace:

  • velkého množství nekvalitních tuků
  • denaturovaných potravin
  • chemikálií
  • léků
  • omamných látek

Změnit stravování je to nejmenší vzhledem k tomu, kolik pro to najdete inspirace a odborníků, kteří vám s tím mohou pomoct. A zároveň to nejtěžší. Nejde o to přijmout pár pilulek a dál se nestarat. Vyžaduje to jistou vůli a vytrvalost. A jde mj. o vnitřní změnu přístupu nejen k jídlu, ale ke svému celému zdraví. Jak začít se změnou stravy pro nastartování zdravého trávení, poradí e-book Pohodové trávení. Tady ochutnejte jeho recepty:

Recepty zdarma z ebooku Pohodove traveni

Také spojení mezi stavem jater a spánkem může napovídat něco o tom, zda jsou játra v pořádku. Ráno se máme budit s pocitem znovuzrození a lehce zmatení, večer se odpoutat od všeho, co se během dne dělo.

Jak má podle TČM vypadat jarní strava?

Protože je podle TČM jaro spojeno s prvkem dřeva, tedy rostlinnou říší, růstem, proměnou energie ve hmotu a zeleň, je pro toto období vhodná zelenina zvláště zelené barvy (připomíná zelené výhonky a pupeny rostlin a stromů). Konzumovat se tedy mají potraviny bohaté na chlorofyl (včetně obilných trav – pšenice nebo šťávy ze zeleného ječmene, řas jako je Spirulina, chlorela), petrželka, kapusta, mangold – potraviny urychlující omlazení.

Jak je to se stravováním podle 5 elementů?

Abyste rozuměli tomu, co najdete dále v receptu„Podle tradiční čínské medicíny má lidský organismus pět základních orgánů, tedy stejný počet, jako je živlů. Jsou jimi játra, slezina, plíce, ledviny a srdce. Pokud jsou orgány a jejich dráhy ve vzájemné harmonii, je také člověk v pořádku po fyzické i psychické stránce. Právě potraviny a správný jídelníček jsou základem pro správné fungování organismu.“ (zdroj zde)

Odlehčete stravu, a podpořte tak svá játra a žlučník

K jaru přiřazuje TČM kyselou (nakyslou), resp. sladko-kyselou chuť. Do stravy bychom měli přidat i čerstvé, nejlépe sezónní plodiny, tepelně neupravené. Celkově by jarní strava měla být odlehčená. Ideální je lehce stravitelná potrava. „Při sklonech k napětí až stagnaci jaterní energie jsou vhodné i potraviny přirozeně sladké chuti.“ Podporou jater a žlučníku jsou odlehčovací dny s vyloučením mléka.

 

Které způsoby úpravy potravy jsou vhodné pro jarní období?

Příklady vhodné úpravy pro období jara jsou:

  • krátké dušení
  • dlouze tažené vývary
  • napařování
  • klíčení

Zeleninu máme upravovat spíš kratší dobu, ale při vyšší teplotě (‚al dente‘), lehce na páře. Můžeme také nechat zavřít vodu a na minutu vložit zeleninové hranolky. Vhodná je kořenová zelenina, zvláště celer a petržel.

Přehledně a stručně: co TČM doporučuje, a co nedoporučuje zařazovat do jídelníčku a pitelníčku?

Jarní salát

ANO říkáme hlavně potravinám patřícím k elementu dřeva. Jsou to tyto:

Zelenina: ředkvičky, mladé a nejlépe hořké listové saláty (a jiné zelené listí, ideálně jarních bylin jako je pampeliška a kopřiva), fermentovaná zelenina (např. pickles, kysané zelí), klíčky, kořenová vařená zelenina

Maso: slepičí a kuřecí maso

Obiloviny: pšenice, špalda, zelená zrna, zelený ječmen, bulgur. Pokud jde o výrobky z obilovin, tak kváskový chléb.

Ovšem když obilí, tak celá zrna, která obsahují všechny zrnu užitečné přírodní látky, které naše tělo přirozeně očekává, bez kterých chřadne a tloustne. Proč ne bílé, pšeničné pečivo? Protože bylo zbaveno svých živin, přičemž naše trávení vyšlechtěnou pšenici mnohdy dobře nesnáší. Ideálně si pečte domácí chléb a pečivo z kvásku. Jak na to, zjistíte v e-boku Pohodové trávení. Oceníte ho, pokud chcete dát dohromady nejen své trávení, ale i celkové zdraví, změnit jídelníček a vynechat z něj mléko, cukr a mouku. Vyzkoušejte 1. kroky k zdravému trávení, za které nic nedáte, než trochu svého času. Nebudete litovat.

Recepty zdarma z ebooku Pohodove traveni

Dále TČM doporučuje potraviny jako:

  • jahody, ostružiny, maliny, brusinky, vinnou révu, mango, citróny, kyselé švestky, limety
  • rajčata, řapíkatý celer, chřest, brokolici, čerstvé bylinky (oregano)
  • zákysy, sójový tvaroh, kvalitní bílý jogurt, tvaroh (jen pokud opravdu dobře snášíte mléčné produkty)
  • fazole adzuki, sójové boby, tofu
  • mírně štiplavé potraviny, které mají silný imunitní účinek, jako je jarní cibulka, česnek, zázvor, řeřicha, hořčice, kurkuma, bazalka, kardamom, majoránka, kmín

Coby nápoje, čaje: šípkový, mátový, meduňkový, slézový, čaj z hlohu, z pampelišky

Spíše nebo úplně NE říkáme:

  •  mléčným výrobkům
  • smaženým jídlům
  • velkému množství masa
  • obecně těžkým potravinám, které mohou zhoršit stagnaci v játrech
  • alkoholu

 

Jarní recepty

Jak může vypadat na jaře teplé hlavní jídlo?

Těstovinový salát s fazolkami adzuki a rukolou

Jarní těstovinový salát s fazolemi adzuki, mrkví a rukolou

Na 1 – 2 porce potřebujete:

  • 2 hrnky pohankových těstovin Z
  • hrnek mrkve nakrájené na malé kostičky Z
  • hrst fazolek adzuki D
  • špetku kurkumy a oregana O
  • hrst rukoly D
  • malou špetku chilli nebo pepře K
  • sůl (nejlépe himalájskou nebo aspoň mořskou) dle chuti, ale spíš méně V
  • trochu kvalitního tuku (ghí nebo zastudena lisovaného oleje) Z

Jaký je postup?

  1. Namáčejte fazole (přes noc). Pak je slijte, opláchněte a dejte na 2 hod mírně vařit. Můžete přidat skořici nebo hřebíček pro lepší stravitelnost fazolí. Přidejte špetku kurkumy.
  2. Uvařte těstoviny.
  3. Dejte do dalšího hrnce vařit vodu. Až bude voda vařit, dejte do ní asi na minutu nadrobno nakrájenou mrkev.
  4. Až slijete vodu z fazolí, těstovin a mrkve, promíchejte je dohromady. Nejlépe je postupovat opět podle následnosti 5 elementů (ale není to to nejnutnější, důležité je jejich zastoupení). Tedy k fazolím přidat oregano, pak těstoviny a mrkev, pepř nebo chilli a sůl. Nakonec přijde pro posílení energie jater rukola.
  5. Dle volby lze přidat i trochu tuku, pokud nemáte průjmové potíže.

Jaké mohou být jarní tipy pro jarní pitelníček?

Po probuzení pijte teplou vodu. TČM doporučuje přidat plátek citrónu pro detox jater a žlučníku. Celý den můžeme pít mátový čaj, je výborný pro zklidnění jaterní čchi.

 

Detoxikační smoothie

Zelené smoothie jarní detox jater

Pokud jste chladné typy, hodí se pro dny, kdy se oteplí. Recept jsem převzala tady. Ovšem podobná smoothie pro povzbuzení čchi jater na jaře lze připravit z jakéhokoli listí a natí (vždy hrst na jednu porci) s přidáním kusu ovoce, jako je jablko nebo banán. Další recept na smoothie najdete tady.

Dle zásad TČM má strava ideálně vždy obsahovat složky patřící ke všem 5 elementům (viz vysvělivky pod seznamem surovin).

Na 2 porce potřebujete:

  • 1 malý banán Z
  • 1 malé sladké jablko Z
  • 1 hrst baby špenátu Z
  • 1 hrst listů pampelišky-smetanky lékařské nebo bršlice-kozí nohy, popř. alespoň hořkého salátu jako rukola nebo čekanka D
  • 1/3 oloupaného červeného grepu O
  • Kousek čerstvého zázvoru K
  • Špetka kurkumy O
  • 1 PL lněných semínek Z
  • 1 PL semen nebo drti ostropestřce D
  • Voda nebo Tibi kefír dle potřeby V

Špetička soli V, KL=kávová lžička, PL=polévková lžíce, Z=element Země, K=element Kovu, V=element Vody, D=element Dřeva, O=element Ohně

Postup:

  1. Večer předem nasypte do hrnečku lněná semínka a ostropestřec, přidejte špetičku soli a zalijte dvojnásobkem vody.
  2. Ráno do nádoby smoothie makeru nebo mixéru vložte kousky banánu, jablka a po hrsti špenátu a pampelišky nebo bršlice.
  3. Přidejte 13 oloupaného červeného grepu, kousíček očištěného zázvoru, špetku kurkumy a celý obsah hrnečku s namočenými semínky i s vodou.
  4. Zalijte vodou či tibi kefírem – zpočátku asi 2dcl a rozmixujte. Podle toho, jak chcete mít smoothie husté, přidejte eventuálně další tekutinu.
  5. Nápoj vypijte ihned po přípravě, případně uzavřete od přístupu vzduchu a nenechávejte ani na světle. A zkonzumujte nejpozději během půl dne.
  6. Banán lze nahradit dalším jablkem

 

Jak dělat šetrnou jarní očistu?

Kopřiva. sedmikráska. čaj, bylinky

Podpořit dobrou funkci jater můžeme také jemnou očistou. Pokud se chcete ovšem pustit do nějakého velkého detoxu, vždy se poraďte se zkušených terapeutem, např. TČM. Lehká očista těla může mít podobu přerušovaného půstu nebo jen odlehčené stravy s pravidelnou dávkou čaje z mladých kopřiv, pampelišky nebo bršlice kozí nohy.

Pomohou nám bylinky

Jak už bylo řečeno, vhodné jsou jarní bylinky. Hned zjara se můžete pást např. na pampeliškovém listí, ale i dalších bylinách, které dokáží posílit játra. O jarních bylinkách pro posílení jater a dobré trávení najdete v článku tady

Na problémy s játry je dále vhodný ostropestřec mariánský (viz recept na smoothie).

Nezapomeňme ale na klenot našich luk a zahrad: bez černý a jeho květ. Pomáhá mj. při potížích s trávením. Jaké jsou účinky květu bezu černého a bezové recepty, to najdete tady.

Kurkuma – přidávám sem i toto koření, protože koření včetně kurkumy patří také mezi silné antioxidanty, stejně jako bylinky. Kurkuma má léčivé účinky na játra: Podporuje tvorbu trávících enzymů a má protizánětlivé účinky. Rozhodně ji přidávejte do slaných i sladkých jídel, a to nejen na jaře. V mých receptech najdete kurkumě hojně. Můžete to s ní vyzkoušet.

Jak játrům pomoci pomocí emocí?

Hněv, zlost, emoce a játra

Ve staré čínské medicíně zahrnují funkce orgánu všechny aspekty žití: tělesné, duševní, duchovní, emoční…  A u jater pozor na negativní emoce, hlavně na hněv. Játra se starají o hladký tok energie v celém organismu (na těle i mysli). „Nadměrný hněv játra poškozuje, ale stejně tak je poškozuje, když hněv zůstává uvnitř. Je to však také naopak. Pokud jsou játra oslabená, může se hněv objevit i při sebemenším podnětu. Takže cholerici, začněte řešit svoje játra.“ (zdroj zde) Je to orgán, který nejvíce uchovává nezpracované emoce, které játra oslabují. Vyhýbejte se proto emocím jako:

  •  zlost
  • agrese
  • sebelítost (agrese otočená dovnitř sebe)
  • malichernost
  • pesimismus

Stagnaci jater často také způsobuje stres (šikana na pracovišti, neřešené vztahy, velké pracovní nasazení apod.)

Játrům podle čínské moudrosti prospívá pocit svobody, rozmachu a vyjádření. Není ovšem řeč o nějaké bezbřehosti. Je třeba mít stanovené pevné hranice, pěstovat dobré vztahy, být sám sebou. A také, ba jako první ze všeho, odpustit křivdy a pustit vše zlé z minulosti. To může být váš 1. krok nejen k dobrému trávení, ale i k celkovému zdraví nebo uzdravení jakýchkoli tělesných nebo duševních potíží.

Kdy je vhodná chvíle na detoxikaci jater

Jarní detox jater

Náš organismus detoxikuje přirozeně, pokud dobře fungují játra, ledviny a střeva.  Ale dvakrát ročně, ideálně na jaře a na podzim, nebo pokud tyto orgány nefungují, jak mají, můžeme detoxikaci organismu podpořit. Zvláště pokud pozorujeme některý z těchto příznaků:

  • zažívací potíže
  • nepravidelné vyprazdňování
  • zápach z úst
  • opakované bolesti hlavy
  • neurčité bolesti v těle
  • vyrážky, ekzémy a jiné kožní problémy
  • stres a náladovost 

Kdy se do detoxu nepouštět?

V náročných situacích, ve kterých by detoxikace náš organismus a mysl více zatížila, než mu pomohla čištěním:

  • infekční onemocnění
  • léčba zranění
  • rekonvalescence po chirurgickém zákroku
  • onkologická léčba
  • kojení
  • blížící se porod
  • psychické potíže
  • nadměrný stres

Věřím, že jste načerpali bohatou inspiraci pro jarní stravování. Pokud chcete víc tipů pro dobré trávení, nejen pro zdravá játra a jaro, najdete je v e-booku Pohodové trávení s recepty na vaření a pečení pro dobré trávení.

E-book Pohodové trávení