Když po zimě konečně přijde jaro, dušička se nám raduje, tělo se zahřeje a oči se přímo pasou v zeleni, která pučí a raší v přírodě. Mnoho z toho, co roste na našich loukách a zahradách, můžeme pro sebe využít. Pojďme si připomenout, co nám hned zjara roste a jak nám mohou divoké byliny pomoct pro lepší trávení. A zdarma. Benefitů pro naše zdraví je ovšem mnohem víc, ale ty teď necháme stranou. Ačkoli některé přijdou samy s sebou s tím, že se živíme rostlinami plnými přírodních sil.

V článku se dočtete:

  1. Jaké bylinky podpoří na jaře naše trávení
  2. Jak správně bylinky sbírat

První a nejlepší medicína

Česnek medvědí

Jak nám bylinky pomáhajíAť už si vzpomenete na jakékoli zdravotní obtíže, na vše nám příroda poskytne radu a pomoc. Já jsem pomocí bylinné terapie, kromě změny stravy, úspěšně skoncovala s dlouhodobými trávicími obtížemi a ekzémem. Není lepší medicíny než ta, kterou nám dává matka příroda. Je plná živé síly a, pokud jde o měřitelné veličiny, nabitá vitaminy, minerály a dalšími cennými přírodními látkami, jako žádné pěstované a šlechtěné rostliny.

Na jaře podporu potřebují v prvé řadě naše játra, aby mohla účinně čistit krev od toxinů. A hořká chuť prvních jarních bylinek nám v tom pomáháNěkteré bylinky se objeví časně, některé až v průběhu jara. Ale už od března se opravdu můžeme začít pást, pokud potřebujeme poléčit zdravotní neduhy včetně potíží s trávením. Tak se zaměříme jen na ně, přestože uvedené bylinky mají i další léčivé schopnosti.

Po zimě je čas na čištění jak na těle, tak na duši. Proto nám Matka Země posílá pomocníky – bylinky, které nás v potřebné vnitřní očistě a úklidu podpoří. Tyto bylinky podporují činnost jater, slinivky a žlučníku, abychom se mohli zbavit toxinů, které se v nás nashromáždily během zimy. Zásadní je pro naše zdraví dobrá detoxikační funkce našich jater, proto jsou játra v tradiční čínské medicíně postavena na zcela zvláštní, samostatné místo, ačkoli jinak jsou orgány vesměs přiřazeny do skupin tak, jak jejich činnost spolu souvisí. O jaru z hlediska tradiční čínské medicíny si něco povíme ve zvláštním článku, abychom se drželi tématu a příliš neodbíhali.

1. Jaké bylinky tedy podpoří hned zjara naše trávení?

Pampeliška aneb smetánka lékařská

Pampeliška

Pampeliška je léčivka odpradávna používaná při chorobách žlučníku, jater a sleziny. Její síla spočívá v obsahu mnoha cenných látek, jako je:

  • vitamín C, vitamíny skupiny B, karoten, jehož množství je srovnatelné s  obsahem v mrkvi, vitamín D
  • hořčiny taraxacin, cholin, třísloviny a různé minerální látky
  • inulín – zvláště v kořenech – zdroj živin pro některé mikroorganismy. Tato rozpustná vláknina působí jako prebiotikum – vytváří ideální podmínky pro přátelské bakterie ve střevě, pomáhá při úpravě vyprazdňování a pro podporu pravidelné stolice

Pampeliška díky obsahu hořčin podporuje:

  • činnost jater a žlučníku
  • napomáhá vylučování toxinů z těla a vylučování žluči.

Používá se

sušený list nebo kořen – na čaj. Čerstvé listy se ale dají použít i do salátu nebo pesta. Kořen lze pro očistu organismu použít i jako zeleninu.

Sběr

Kořeny se dobývají ze země na jaře a na podzim. Důkladně očištěné je nakrájíme na menší kousky a usušíme. Používáme na přípravu čaje, kdy se polévková lžíce kořene zalije půl litrem vody, krátce povaří a nechá odstát. Odvar se pije po doušcích během dne.

Listy se sbírají na jaře před kvetením a dají se přidat do salátu. Nakrájené syrové listy chutnají např. s bramborem nebo vejci naměkko. Bylina se řadí mezi medonosné, můžeme si z ní tedy vyrobit med nebo sirup.

Potřebujeme:

  • 1l vody
  • asi 400 květů
  • 1 kg přírodního cukru
  • citrón nakrájený na plátky i s kůrou (ovšem jedině bez syntetických postřiků)

Postup:

  1. Květy vhodíme do vody a pomalu zahříváme k varu. Necháme vzkypět a přes noc vyluhujeme.
  2. Druhý den scedíme, květy rukou vymačkáme. Do vzniklé tekutiny nasypeme cukr. Vše mírně zahříváme, ale nevaříme.
  3. V průběhu odpařování necháme asi dvakrát vychladnout, abychom zajistili správnou konzistenci medu. Nesmí být moc hustý, protože později krystalizuje, ani řídký, aby nezkvasil. Používá se na slazení místo medu nebo na pečivo.

Použití pampelišky při chronickém zánětu jater

Podle rad lidového léčitelství se má denně dobře rozžvýkat 10 omytých stonků. Je jen potřeba si zvyknout na jejich hořkou, svíravou chuť.

Sedmikráska chudobka

Sedmikráska

Tato půvabná rostlinka je také úžasná bylinka. Pomáhá posilovat játra, žlučník a slinivku a má příznivé účinky pro naše střeva. Konzumuje se začerstva, protože ve střevě působí jako prebiotikum (viz výše). Krásně ozdobí salát nebo polévku, když do nich přidáte její květy.

Obsahuje minerály:

  • vápník, draslík, železo, hořčík,
  • A vitamin C a další látky.

 

Sběr

Květy a poupata se sbírají od března do listopadu, listy po celý rok.

 

Kopřiva

Také tato bylinka, kterou lidé bohužel tak rádi ničí, podobně jako pampelišky a sedmikrásky, je skvělá léčivka. Kromě jiného podporuje i činnost jater a tvorbu žluči. Pomáhá při průjmech, žaludečních křečích, vředech a celkově zlepšuje trávení. Tradičně se ze sušeného listu připravuje čaj. Dává se ale i do salátu, polévky, nádivky, ale používá se i do sladkých zákusků a pečiva, existuje i kopřivový sýr, pivo, víno nebo šampaňské.

Kopřiva se využívá

od oddenku přes stonky a listy až po květy. Kopřivu sbíráme od začátku března do konce října. Pro některé recepty se hodí spíše mladá kopřiva. Odedávna se využívala k přípravě jídel, chuťově ji lze připodobnit špenátu.

Obsahuje celou řadu významných látek:

  • vitamín C, A, vitamíny skupiny B
  • minerály – železo, hořčík, křemík, fosfor, vápník, draslík atd.
  • rutin, organické kyseliny, aminokyseliny, třísloviny a další.

Že kopřiva nejen léčí, ale může doslova zachránit život, se ukázalo za blokády Leningradu ve druhé světové válce. Lidé se tehdy snažili přežít, jak se dalo, včetně toho, že pojídali kopřivové placky. Ukázalo se, že ti, kdo je jedli, nejen blokádu přežili, ale dožili se i vysokého věku. Přidejme i 2 příběhy od Marie Treben (z knihy Zdraví z boží lékárny):

„Jednou ke mně přišla mladá žena z Urfahru, byla chudokrevná, měla bolesti žaludku a žlučníku. Jako průvodní znak měla silné bolesti hlavy. Poradila jsem jí kopřivový čaj. Po nějakém čase jsem se s ní opět náhodně setkala. Byla přešťastná a vyprávěla mi, jak jí kopřiva rychle pomohla. Celá její rodina používá tuto léčivku.”

“V našem malém městečku jsem se seznámila se starší ženou, která mi vyprávěla, že lékař u ní zjistil silné bujení rakoviny žaludku. Pro vysoký věk se již nemohla rozhodnout pro operaci. Tehdy jí kdosi poradil, aby pila čaj z kopřiv. Šla tedy každý den do zahrady, kde kopřivy rostly u plotu jako plevel a natrhala si vždy hrst. Když po čase navštívila lékaře, zeptal se jí překvapeně: „Ach, vy jste se dala operovat? Není však vidět žádnou jizvu.“ Bujení zcela zmizelo a žena ještě užila spokojené stáří. Není však třeba připustit, aby situace došla tak daleko. Často by nemusela vzniknout zhoubná nemoc, kdybychom si vážili naší dobré kopřivy a využívali její obdivuhodnou moc pravidelným pitím čaje.”

 

Medvědí česnek

Česnek medvědí

Dnes tolik populární bylinka. Pojmenovaná je po medvědech, kteří bývali viděni, jak spásají lány česnekových lístků. Ty totiž pomáhají  v čištění organismu a při léčbě zánětlivých onemocnění, zejména žaludku a střev. Medvědí česnek dezinfikuje trávicí trakt, navozuje chuť k jídlu, eliminuje střevní parazity, podporuje funkci žlučníku a jater. Z cenných látek obsahuje vitamin C a železo.

Sběr

Sbírá se list, nať, cibulku i květ. Listy se sbírají z kraje jara, hlavně v dubnu, stejně tak i nať. Cibulky v červenci – z pěstovaných rostlin, květ na konci dubna a v průběhu května. Mysleme ale vždy na to, že z cibulek příští rok vyraší nové rostlinky, tak je raději nechte zemi. Květy lze naložit do oleje, octa, a získat tak základ do salátů či pomazánek.

Česnek medvědí

Použití

Uchovává se jako pesto, olej atd. konzumací je ale třeba být opatrný a nepřehánět to. Při velkém množství (více než cca 150 g bylinky denně) může osobám se slabším žaludkem, žlučníkem nebo slinivkou způsobit průjem nebo nadýmání. Nikdy se nejí nalačno, protože dráždí. Pesto se maže na chleba, vkládá pod maso, do rolády atp. Jak na pesto najdete např. zde. S medvědím česnekem můžete vytvořit i vajíčkovou pomazánku.

Vajíčková pomazánka s medvědím česnekem

Potřebujeme:

  • 4 vejce
  • 100 g květů medvědího česneku
  • 4 polévkové lžíce másla
  • himálajská sůl

Postup:

  1. Vejce uvaříme, oloupeme a umixujeme s květy medvědího česneku, máslem a himálajskou solí.
  2. Pomazánku mažeme ideálně na kváskové pečivo, dozdobíme a servírujeme.

Chcete se naučit péct kváskový chléb nebo koláče?

A načerpat inspiraci pro všední i sváteční kuchyňské tvoření pro dobré trávení?

Omrkněte e-book Pohodové trávení s recepty na jídla proti zánětu a pro dobré trávení.

 E-book Pohodové trávení

 

Lopuch větší

Lopuch větší

Jeho popularita coby bylinky k nám přichází z Japonska skrze makrobiotiku. Lopuch pomáhá při gastritidě, vředových zánětlivých onemocněních žaludku, dvanáctníku a žaludečních bolestech. 

Používá se

sušený kořen. Díky své hořkosti podporuje funkci jater a střev – pomáhá odstraňovat toxiny ze střev, zmírňuje zažívací potíže a potlačuje chuť na sladké. Používá se na přípravu čaje, tinktury, strouhaný se může přidat do polévky, karbanátků a dalších jídel.

Čaj z kořene lopuchu připravíme tak, že přidáme asi 2 čajové lžičky drceného sušeného kořene do 500 ml horké vody, krátce povaříme nebo louhujeme přes noc ve vodě a pak jen ohřejeme. Popíjí se během dne podle potřeby.

Kořen lopuchu obsahuje mnoho ve vodě rozpustné vlákniny, vhodné k dietnímu využití (hlavně inulin, viz výše). Další významné látky jsou:

  • vápník, železo, sodík
  • velké množství aminokyselin a bílkovin
  • třísloviny
  • vitamin C

 

2. Zásady sběru bylinek

Heřmánek

  • Vždy sbíráme bylinky za suchého počasí, nikdy ne vlhké nebo mokré po dešti.
  • Vybíráme si „čistá“ místa, tj. taková, kde se nejen nevenčí pejskové, ale která jsou stranou civilizace a co nejdále od silnic a měst. Ony bylinky mají svoji ochranu, ale ulpí na nich méně toxinů ze znečistěného životního prostředí.
  • Používáme vhodnou nádobu, nejlépe proutěný košík nebo plátěný pytlík. Bylinky by měly po sběru mít možnost „dýchat“. Nenecháváme je tedy jen tak ležet nebo zavřené v pytlíku, ale zavěsíme, rozložíme nebo uložíme v lednici ve sklenici s vodou (jako kytici), když je chceme používat začerstva.

Máte rádi bylinky a chcete další bylinkovou inspiraci?

Čtěte o účincích a použití květu černého bezu, bezinek nebo šípků.

Jaké bylinky máte rádi, které vám pomohly a jakých léčebných úspěchů se vám podařilo s nimi dosáhnout? Podělte se o své rady v komentářích.

 

A jak si kromě bylinek pomoct při trávicích potížích?

Zkuste to se stravou proti zánětům a pro inspiraci vyzkoušejte zdarma recepty z e-booku Pohodové trávení:

 

Recepty zdarma z ebooku Pohodove traveni