Jakého charakteru by měla být naše strava, abychom měli v létě podle tradiční čínské medicíny (TČM), aby naše trávení prospívalo? Které potraviny patří k létu? Jak bychom měli připravovat pokrmy? Který trávicí orgán je klíčový pro období léta podle TČM? A ještě více, protože vše v našem těle spolu vzájemně souvisí a ovlivňuje také stav naší psychiky i ducha. Léto je podle TČM ve znamení radosti a smíchu. A naše pohoda v létě se podle této filozofie přenáší na chladné období a ovlivňuje náš zdravotní stav na podzim. Co nám tedy pomůže dobře prožít léto a nejen přežívat horké dny?
Co vás v článku čeká?
- Které orgány vládnou období léta, na které tedy dávat největší pozor. Jaká je energie léta. A další rysy letního období podle TČM.
- Jaká má být naše strava v létě, aby se dobře dařilo našemu trávení, a my jsme byli i celkově zdraví.
- Tip na letní menu.
Vládnoucí orgán, energie, chuť a element léta
Létu vládne silný jang a oheň
Energie léta je silně jangová a elementem léta je oheň. Léto se nese ve znamení aktivity. V létě jsme velmi aktivní, více sportujeme, cestujeme, potkáváme se s přáteli. Měli bychom si takto léto s radostí užívat. K tomu máme k dispozici více energie od slunce, dny jsou delší a my můžeme méně spát – o něco později ulehat ke spánku i dříve vstávat.
Ani tato silná a radostná energie by ale neměla přesahovat zdravou míru (měla by v nás vládnout pohoda a radost, ale ne bláznění a šílení radostí). Proto potřebujeme tuto silnou energii vyrovnávat, abychom si ve zdraví léta užili. Toho docílíme vhodným chováním v létě, především pak naší stravou. Tou vyrovnáme vnější i vnitřní horko. Pokud nejsme extrémně chladné typy. O tom ještě dále.
Klíčový orgán léta je srdce a s ním tenké střevo
Každému období podle TČM vládne jeden z našich 5 orgánů. V létě je to srdce, panovník všech orgánů, a jeho párový orgán tenké střevo (to pomáhá odvádět ze srdce nadměrnou horkost). Na tyto orgány proto dáváme v létě největší pozor. Podle staré moudrosti TČM je v našem těle vše propojeno: zdraví našeho tenkého střeva je tedy spojeno úzce se zdravím našeho srdce.
Tenké střevo má podle TČM v těle na starosti oddělování čistého od kalného. Na jeho funkčnosti závisí to, co (to prospěšné nebo to druhé) projde do našeho krevního oběhu a co nás bude vyživovat.
Respektujme specifiku letního období a to, jak se máme chovat a jíst. Pokud tak nečiníme, zaděláváme si na vznik nerovnováhy a zdravotních problémů. Co nám napovídá, že nám toto hrozí? Příznaky spojené s nerovnováhou v elementu ohně mohou být:
- nadměrné pocení nebo nedostatek potu
- vyrážky, kopřivka, výbuchy horké kůže
- poruchy spánku, nespavost, neklidný spánek
- palpitace, nepravidelný srdeční tep
- neklidná, rozrušená, výbušná energie
- nevhodný smích
- úzkost a iracionální strachy a fobie
Hořká chuť na pomoc s trávením i hubnutím
Proč patří k elementu ohně hořká chuť? Hořká chuť je (energeticky) stahující, a pomáhá tedy odvádět nadměrnou horkost z těla. Potraviny patřící k elementu ohně jsou hořké chuti, vysušují, snižují napětí v organizmu, usnadňují trávení a mohou být nápomocné při řešení nadváhy. Hořká chuť totiž posílá čchi směrem dolů. Hořké potraviny je ideální konzumovat při vlhkém počasí a také při vlhkosti, která se často objevuje ve slezině. Hořké byliny, jako je např. pampeliška, saláty jako čekanka, rukola, které mají chladnou povahu, pomáhají při tendenci k horkosti ve žlučníku a také při trávení tuků. Jaké hořké potraviny jsou pro toto vhodné, a jaké ne, čtěte dále.
Jaká by měla být v létě naše strava?
Které potraviny by měly v našem jídelníčku v létě být zastoupeny? Celkově by letní strava měla být odlehčená. Stejně tak kuchyňská úprava. Syrové, čerstvé potraviny do letní stravy přirozeně patří, ale podle TČM nejsou jejím 100% základem ani v horkém létě. Způsoby úpravy jídel vhodné pro letní období jsou:
- krátké vaření a dušení
- spařování, napařování
- blanšírování
- mléčné kvašení, především zeleniny
Které potraviny by měly být obsaženy v našem letním jídelníčku?
Letní strava má být odlehčená, s menším množstvím masa, může v ní být naopak více sacharidů než v chladných částech roku. Přirozeně by v ní měly být zastoupeny plodiny, které lokálně dozrávají, dostatek zeleniny a ovoce (ale s mírou), které obsahují hodně vody. V létě potřebujeme tekutiny doplňovat více, a to nejlépe v podobě potravin a jídel s vysokým podílem vody, jako např.:
– cukety, okurky, rajčata (u těch opatrně, pokud trpíte průjmy nebo řídkou stolicí: pak je lépe je buď omezit, ze stravy vyřadit nebo tepelně upravovat, více na toto téma čtěte v e-booku Pohodové trávení)
– špenát, kapusta, saláty, čekanka, listy pampelišky ad. listová zelenina a bylinky jako máta, heřmánek, oregano, bazalka: jejich hořká chuť nám v létě pomáhá se ochladit, nelze ovšem doporučit hořké pochutiny typu káva nebo kakao, které naopak přinášejí horkost a odvodňují, ty omezte nebo vyřaďte, pokud trpíte na velké vnitřní horko, naopak ti, kdo mají tepla málo, to nemají přehánět s těmi doporučenými hořkými potravinami, protože ty nás přirozeně ochlazují
– sezónní ovoce: hrušky, jablka, švestky, meloun, broskve, rybíz, angrešt a hlavně všechny možné bobule (ideálně divoké, ty patří mezi největší výživové bomby, v prvé řadě borůvky), v létě je možné přidat i citrusy, které také ochlazují
Jaké další potraviny jsou vhodné pro letní období? Jde o potraviny vyživující tekutiny a jin srdce:
- ovoce, včetně avokáda
- zelenina
- žampiony
- mořské plody a řasy
- kaše z celozrnných obilnin: spolu se zeleninou nebo ovocem připravovaným na páře či syrovým
- obiloviny: pohanka, amarant, kukuřice, quinoa
- luštěniny: mungo, tofu, hrách
- olivový olej
- mléčné výrobky: tvaroh, čerstvý sýr, kefír, zakysané mléko, kysaná smetana (zda jsou mléko a mléčné výrobky pro vás vhodné, zjistíte na sobě pozorováním, ale zjistit si o tomto více můžete také v článku o mléce)
- nápoje: voda s citronem nebo okurkou, zelený nebo jasmínový čaj, obilné kávy, čerstvé zeleninové a ovocné šťávy, meduňkový čaj, mátový čaj; spousta inspirace na osvěžující letní limonády čeká tady
- koření pálivé chuti: pepř, chilli papričky, které podporují pocení a tím přirozeně ochlazují naše tělo, to, co otevírá póry, ovšem s mírou; ale ne úplně všechno ostré koření lze doporučit (čtěte dále, čemu se vyhnout)
Co konkrétně si nachystat pro dobré trávení?
O recepty na slaná i sladká jídla, pro pohodové trávení nejen v létě, si napište tady. Je to zdarma:
Čemu se v létě raději vyhnout
Omezit bychom měli:
- vysušující, horká jídla a nápoje – maso, vajíčka, semínka, kávu, kakao, tvrdý alkohol, červené víno, černý čaj. S těmito oblíbenými hořkými nápoji je dobré to nepřehánět, protože mají tendenci vysušovat tělesné tekutiny a jin. To nemusí ve svém důsledku prospívat srdci. Vyvažovat je můžeme osvěžujícími hořkými a kyselými potravinami, které působí hlavně na tělesnou tekutinu srdce a prospívají spánku.
- silně zahřívací koření: jako zázvor, hřebíček, skořice, kari, česnek
- chlazené nápoje: vyhýbat by se jim měli zvláště ti, kdo mají slabou slezinu, ta nemá ráda chlad
- grilování: takto upravené jídlo nás silně zahřívá. Pokud bez něj nemůžeme být, měli bychom vzniklé horko vyrovnávat chladnými potravinami (zejména zeleninou – jak čerstvou, tak tepelně upravenou). Pokud už grilujeme, jde to o mnoho zdravěji, než se běžně dělá: proč to řešit a tipy na lehká grilovaná jídla, najdete tady.
Jak je to s letní stravou ještě přesněji: podle naší konstituce
Protože v TČM jednomu prospívá jedno, a druhému něco jiného.
Osobám s konstituční prázdnotou jangu je doporučeno využívat tepla pro zahřátí a zpevnění jangu a naopak se syrovou a studenou stravou, zmrzlinami a studenými nápoji to nepřehánět. Jsou to lidé:
- zimomřiví
- bledí
- ti, kdo mají studené končetiny a břicho
- ti, kdo mají tendenci k průjmům
Výjimku s ochlazující stravou nebo nápoji mohou tyto chladné typy udělat za velmi horkého počasí, lépe po teplém jídle a v dopoledních hodinách než večer nebo na noc.
Pro osoby s prázdnotou jinu, tedy s konstitučním typem ohně a tendencí k přehřívání, je zejména v období veder důležité vyhýbat se tučným sladkým i slaným jídlům, která zatěžují trávení.
3. Jak může vypadat letní menu?
Jeden příklad letního menu může být:
- polévka z malých fazolek mungo
- saláty z blanšírované nebo syrové zeleniny s troškou zahřívajícího koření, abychom vyrovnali chladnou povahu syrové zeleniny
- tofu, pokud holdujete sóje, se zeleninou s dlouhozrnnou bílou rýží, kuskusem nebo těstovinami
Chcete mít vždy dostatek tipů a receptů pro dobré trávení?
Pro vaření a pečení ve všední den i svátek a recepty nejméně na týden? >>>