Chcete péct na Velikonoce zdravěji? Jak je možné upéct a pochutnávat si na zdravějším mazanci? Bez bílé mouky, mléka a cukru? Pokud potřebujete tip jak na to, mrkněte na recept, který jsem upravila tak, abyste mazanec upekli bez mléka, z celozrnné mouky a kokosového cukru. Sama pro sebe jsem si potřebovala  recept zpřehlednit. Snad i vám pomůže popasovat se s velikonočním pečením se ctí!

Pokud nevíte, co myslím zdravým pečením, nejdříve si to nastudujte tadyMůžete začít něčím snazším. Beránka zvládnete určitě. 

Kváskové pečení je složitější. Pokud s tím začínáte, doporučuji nejdřív zkusit třeba moje kváskové koláče bez cukru. Pečení sladkého kváskového těsta je o něco komplikovanější, než pečení kváskového chleba. Kvůli tuku a cukru těsto hůř kyne, a celý proces je proto zdlouhavější. Dobře si ho tedy naplánujte. Pro tuto potřebu jsem přehledně přepsala přibližný časový plán přípravy kváskového mazance.

 

Kváskový celozrnný mazanec bez mléka

 

Časový plán na 2 dny, ovšem časy jsou orientační 

 

Nejdřív si přečtěte postup přípravy sladkého kvásku. Ten je vhodné krmit postupně, aby těsto pěkně kynulo.

1. Den – 8.00: Smíchejte 20 g žitného kvásku se 40 g celozrnné špaldové mouky a 40ml vody a nechte
v teple kvasit. 
Za 4-6 hodin by kvas měl bublat a být připraven na přikrmení. 

             – 14.00: Asi 30 g kvasu použijete, zbytek odeberte (třeba na pečení chleba) a přidejte 100 g špaldové mouky se 100ml vody. Nechte v teple a počkejte, až kvásek vykyne (aspoň na dvojnásobek). Podle teploty to trvá 8-10 hodin. Doporučeno je ještě 3. krmení kvásku, ze kterého pak konečně zaděláte mazanec.

            – 23.00: Opět ke 30 g kvasu přidejte 100 g mouky, 100ml vody a 15 g kokosového cukru (aby se postupně kvas naučil na větší porce cukru) a nechte v teple pracovat.

2. Den8 – 15.00: Až bude mít kvas trojnásobný objem, zadělejte těsto. Trochu kvásku si odeberte na další pečení. Nechte těsto kynout cca 6,5 hod v pokojové teplotě. 

             – 21.30 – Můžete těsto motat do bochánků. Pak je necháte vykynout.

3. den7.00 Pečete.

Suroviny a postup pečení najdete níže.

 

Kváskový celozrnný mazanec bez mléka

Suroviny na 2 asi 500g mazance:

  • 200g sladkého kvasu
  • 20g vanilkového cukru
  • 100g cukru
  • 310g hladké špaldové mouky
  • kůra z půlky citronu
  • 1 celé vejce a 1 žloutek (bílkem pomašlujete mazance před pečením)
  • 90-100g másla
  • 3 g soli
  • 70g nesířených hrozinek (pokud máte sířené, předem je propláchněte vařící vodou)
  • 80g mandlí
  • 70ml rostlinného mléka
  • na ozdobu plátky mandlí 

Kváskový celozrnný mazanec bez mléka

Postup: 

  1. Zadělejte v robotu těsto ze všech surovin kromě citronové kůry, hrozinek, mandlí a másla.
  2. K dobře uhnětenému těstu po 10-15 minutách přidejte postupně máslo: buď přidávejte malé kostičky studeného másla, které prý pojme robot lépe než máslo pokojové teploty a má tendenci se obalit kolem těsta. Pokud použijete jako já ghí, klidně ho zapracujte i rozpuštěné a pokojové teploty (mně to nedělalo problém). Nechte míchat, dokud není těsto hebké, ale pružné (vypadá řidší, ale jde natáhnout do okénka).
  3. Nakonec zapracujte citronovou kůru, mandle a hrozinky.
  4. Celkově hnětení trvá asi 30 min.
  5. Pak těsto nechte kynout cca 6 hod. Mezitím ho můžete 1-2x přeložit pro zpevnění (s mladším kváskem, s dobře rozjetým to může být o třetinu-čtvrtinu doby kratší).
  6. Vytvarujte mazance a dejte je na plech vyložený pečicím papírem. Nechte v zavřené troubě kynout 9-10 hod (při pokojové teplotě).
  7. Když budou mazance vykynuté, roztopte troubu na 250°C, do mazanců udělejte tenkým ostrým nožem křížky, pomašlujte rozkvedlaným vejcem, posypejte plátky mandlí (já je vynechávám, protože mi vadí, že jsou mandle přepečené).
  8. Vložte plech s mazanci do trouby. Na dno trouby dejte ještě jeden plech s trochou horké vody. Troubu hned zavřete a snižte teplotu na 210°C.
  9. Po 10 minutách snižte na 200–190°C a pečte dalších 10 min.
  10. Pak dopékejte dalších 40–50 min na 170 °C (postupně ještě snižte, pokud povrch příliš rychle hnědne). 
  11. Teď už si můžete na mazancích pochutnávat. Jen je nechte dost vychladnout, aby se nesrazila střída.

Původní recept v celém znění si můžete načíst tady.

Máte už zkušenosti s pečením z kvásku? Podělíte se o svůj oblíbený vyzkoušený recept?

Kváskový celozrnný mazanec bez mléka

Pokud na vás po přečtení receptu na kváskový mazanec padla frustrace, že to nezvládnete, tak se nestresujte a nachystejte na svátky něco jednoduššího,
i bez pečení.