Chcete péct na Velikonoce zdravěji? Jak je možné upéct a pochutnávat si na zdravějším mazanci? Bez bílé mouky, mléka a cukru? Pokud potřebujete tip jak na to, mrkněte na recept, který jsem upravila tak, abyste mazanec upekli bez mléka, z celozrnné mouky a kokosového cukru. Sama pro sebe jsem si potřebovala recept zpřehlednit. Snad i vám pomůže popasovat se s velikonočním pečením se ctí!
Pokud nevíte, co myslím zdravým pečením, nejdříve si to nastudujte tady. Můžete začít něčím snazším. Beránka zvládnete určitě.
Kváskové pečení je složitější. Pokud s tím začínáte, doporučuji nejdřív zkusit třeba moje kváskové koláče bez cukru. Pečení sladkého kváskového těsta je o něco komplikovanější než pečení kváskového chleba. Kvůli tuku a cukru těsto hůř kyne, a celý proces je proto zdlouhavější. Dobře si ho tedy naplánujte. Pro tuto potřebu jsem přehledně přepsala přibližný časový plán přípravy kváskového mazance.
Časový plán na 2 dny, ovšem časy jsou orientační
Nejdřív si přečtěte postup přípravy sladkého kvásku. Ten je vhodné krmit postupně, aby těsto pěkně kynulo.
1. Den – 8.00: Smíchejte 20 g žitného kvásku se 40 g celozrnné špaldové mouky a 40 ml vody a nechte
v teple kvasit. Za 4 – 6 hodin by kvas měl bublat a být připraven na přikrmení.
– 14.00: Asi 30 g kvasu použijete, zbytek odeberte (třeba na pečení chleba) a přidejte 100 g špaldové mouky se 100 ml vody. Nechte v teple a počkejte, až kvásek vykyne (aspoň na dvojnásobek). Podle teploty to trvá 8 – 10 hodin. Doporučeno je ještě 3. krmení kvásku, ze kterého pak konečně zaděláte mazanec.
– 23.00: Opět ke 30 g kvasu přidejte 100 g mouky, 100 ml vody a 15 g kokosového cukru (aby se postupně kvas naučil na větší porce cukru) a nechte v teple pracovat.
2. Den – 8 – 15.00: Až bude mít kvas trojnásobný objem, zadělejte těsto. Trochu kvásku si odeberte na další pečení (já ho používám na kváskové lívance). Nechte těsto kynout cca 6,5 hod v pokojové teplotě.
– 21.30 – Můžete těsto motat do bochánků. Pak je necháte vykynout.
3. den – 7.00 Pečete.
Suroviny a pracovní postup najdete níže.
Suroviny na 2 asi 500 g mazance:
- 200 g sladkého kvasu
- 20 g hnědého vanilkového cukru
- 100 g cukru
- 310 g celozrnné hladké špaldové mouky
- kůra z půlky citronu
- 1 celé vejce a 1 žloutek (bílkem pomašlujete mazance před pečením)
- 90 – 100 g ghí (tedy přepuštěného másla)
- 3 g soli
- 70 g nesířených hrozinek (pokud máte sířené, předem je propláchněte vařící vodou)
- 80 g mandlí
- 70 ml rostlinného mléka
- na ozdobu plátky mandlí
Postup:
- Zadělejte v robotu těsto ze všech surovin kromě citronové kůry, hrozinek, mandlí a másla.
- K dobře uhnětenému těstu po 10 – 15 minutách přidejte postupně máslo: buď přidávejte malé kostičky studeného másla, které prý pojme robot lépe než máslo pokojové teploty a má tendenci se obalit kolem těsta. Pokud použijete jako já ghí, klidně ho zapracujte i rozpuštěné a pokojové teploty (mně to nedělalo problém). Nechte míchat, dokud není těsto hebké, ale pružné (vypadá řidší, ale jde natáhnout do okénka).
- Nakonec zapracujte citronovou kůru, mandle a hrozinky.
- Celkově hnětení trvá asi 30 min.
- Pak těsto nechte kynout cca 6 hod. Mezitím ho můžete 1 – 2x přeložit pro zpevnění (s mladším kváskem, s dobře rozjetým to může být o třetinu-čtvrtinu doby kratší).
- Vytvarujte mazance a dejte je na plech vyložený pečicím papírem. Nechte v zavřené troubě kynout 9 – 10 hod (při pokojové teplotě).
- Když budou mazance vykynuté, roztopte troubu na 250°C, do mazanců udělejte tenkým ostrým nožem křížky, pomašlujte rozkvedlaným vejcem, posypejte plátky mandlí (já je často vynechávám, protože mi vadí, že jsou mandle připálené).
- Vložte plech s mazanci do trouby. Na dno trouby dejte ještě jeden plech s trochou horké vody. Troubu hned zavřete a snižte teplotu na 210°C.
- Po 10 minutách snižte na 200 – 190°C a pečte dalších 10 min.
- Pak dopékejte dalších 40 – 50 min na 170 °C (postupně ještě snižte, pokud povrch příliš rychle hnědne).
- Teď už si můžete na mazancích pochutnávat. Jen je nechte dost vychladnout, aby se nesrazila střída.
Původní recept v celém znění si můžete načíst tady.
Máte už zkušenosti s pečením z kvásku? Podělíte se o svůj oblíbený vyzkoušený recept?
Pokud na vás po přečtení receptu na kváskový mazanec padla frustrace, že to nezvládnete, tak zatím začněte něčím jednodušším, chlebem nebo koláči. Pečení z kvásku se naučíte s e-bookem Pohodové trávení: