Chcete péct na Velikonoce zdravěji? Jak je možné upéct a pochutnávat si na zdravějším mazanci? Bez bílé mouky, mléka a cukru? Pokud potřebujete tip jak na to, mrkněte na recept, který jsem upravila tak, abyste mazanec upekli bez mléka, z celozrnné mouky a kokosového cukru. Sama pro sebe jsem si potřebovala  recept zpřehlednit. Snad i vám pomůže popasovat se s velikonočním pečením se ctí!

Pokud nevíte, co myslím zdravým pečením, nejdříve si to nastudujte tadyMůžete začít něčím snazším. Beránka zvládnete určitě. 

Kváskové pečení je složitější. Pokud s tím začínáte, doporučuji nejdřív zkusit třeba moje kváskové koláče bez cukru. Pečení sladkého kváskového těsta je o něco komplikovanější, než pečení kváskového chleba. Kvůli tuku a cukru těsto hůř kyne, a celý proces je proto zdlouhavější. Dobře si ho tedy naplánujte. Pro tuto potřebu jsem přehledně přepsala přibližný časový plán přípravy kváskového mazance.

 

Kváskový celozrnný mazanec bez mléka

 

Časový plán na 2 dny, ovšem časy jsou orientační 

 

Nejdřív si přečtěte postup přípravy sladkého kvásku. Ten je vhodné krmit postupně, aby těsto pěkně kynulo.

1. Den – 8.00: Smíchejte 20 g žitného kvásku se 40 g celozrnné špaldové mouky a 40ml vody a nechte
v teple kvasit. 
Za 4-6 hodin by kvas měl bublat a být připraven na přikrmení. 

             – 14.00: Asi 30 g kvasu použijete, zbytek odeberte (třeba na pečení chleba) a přidejte 100 g špaldové mouky se 100ml vody. Nechte v teple a počkejte, až kvásek vykyne (aspoň na dvojnásobek). Podle teploty to trvá 8-10 hodin. Doporučeno je ještě 3. krmení kvásku, ze kterého pak konečně zaděláte mazanec.

            – 23.00: Opět ke 30 g kvasu přidejte 100 g mouky, 100ml vody a 15 g kokosového cukru (aby se postupně kvas naučil na větší porce cukru) a nechte v teple pracovat.

2. Den8 – 15.00: Až bude mít kvas trojnásobný objem, zadělejte těsto. Trochu kvásku si odeberte na další pečení (já ho používám na kváskové lívance). Nechte těsto kynout cca 6,5 hod v pokojové teplotě. 

             – 21.30 – Můžete těsto motat do bochánků. Pak je necháte vykynout.

3. den7.00 Pečete.

Suroviny a pracovní postup najdete níže.

 

Kváskový celozrnný mazanec bez mléka

Suroviny na 2 asi 500g mazance:

  • 200g sladkého kvasu
  • 20g vanilkového cukru
  • 100g cukru
  • 310g hladké špaldové mouky
  • kůra z půlky citronu
  • 1 celé vejce a 1 žloutek (bílkem pomašlujete mazance před pečením)
  • 90-100g másla
  • 3 g soli
  • 70g nesířených hrozinek (pokud máte sířené, předem je propláchněte vařící vodou)
  • 80g mandlí
  • 70ml rostlinného mléka
  • na ozdobu plátky mandlí 

Kváskový celozrnný mazanec bez mléka

Postup: 

  1. Zadělejte v robotu těsto ze všech surovin kromě citronové kůry, hrozinek, mandlí a másla.
  2. K dobře uhnětenému těstu po 10-15 minutách přidejte postupně máslo: buď přidávejte malé kostičky studeného másla, které prý pojme robot lépe než máslo pokojové teploty a má tendenci se obalit kolem těsta. Pokud použijete jako já ghí, klidně ho zapracujte i rozpuštěné a pokojové teploty (mně to nedělalo problém). Nechte míchat, dokud není těsto hebké, ale pružné (vypadá řidší, ale jde natáhnout do okénka).
  3. Nakonec zapracujte citronovou kůru, mandle a hrozinky.
  4. Celkově hnětení trvá asi 30 min.
  5. Pak těsto nechte kynout cca 6 hod. Mezitím ho můžete 1-2x přeložit pro zpevnění (s mladším kváskem, s dobře rozjetým to může být o třetinu-čtvrtinu doby kratší).
  6. Vytvarujte mazance a dejte je na plech vyložený pečicím papírem. Nechte v zavřené troubě kynout 9-10 hod (při pokojové teplotě).
  7. Když budou mazance vykynuté, roztopte troubu na 250°C, do mazanců udělejte tenkým ostrým nožem křížky, pomašlujte rozkvedlaným vejcem, posypejte plátky mandlí (já je často vynechávám, protože mi vadí, že jsou mandle připálené).
  8. Vložte plech s mazanci do trouby. Na dno trouby dejte ještě jeden plech s trochou horké vody. Troubu hned zavřete a snižte teplotu na 210°C.
  9. Po 10 minutách snižte na 200–190°C a pečte dalších 10 min.
  10. Pak dopékejte dalších 40–50 min na 170 °C (postupně ještě snižte, pokud povrch příliš rychle hnědne). 
  11. Teď už si můžete na mazancích pochutnávat. Jen je nechte dost vychladnout, aby se nesrazila střída.

Původní recept v celém znění si můžete načíst tady.

Máte už zkušenosti s pečením z kvásku? Podělíte se o svůj oblíbený vyzkoušený recept?

Kváskový celozrnný mazanec bez mléka

Pokud na vás po přečtení receptu na kváskový mazanec padla frustrace, že to nezvládnete, tak zatím začněte něčím jednodušším, chlebem nebo koláči. Pečení z kvásku se naučíte s e-bookem Pohodové trávení: