Také přemýšlíte, jak to udělat? V supermarketu čerstvou zeleninu neseženete. Biozeleninu občas nebo ji musíte složitě shánět ve specializovaných obchodech. A ani ta není vždycky čerstvá. Možná jste jako já zkoušeli nějaké bedýnky, ale mělo to dost nevýhod. Vysokou cenu, protože musíte počítat s provizí pro zprostředkovatelskou firmu. Nebo vám nezaručili lokální potraviny. Zkrátka dnes není samo sebou mít zajištěný pravidelný přísun čerstvé místní zeleniny nebo ovoce a k tomu v biokvalitě. Ale i u nás se víc a víc rozšiřují možnosti, jak to vyřešit a já mám pro vás hned 2 tipy, jak na to. Podíváme se teď na první z nich -bedýnkování. Inspirujte se. 

 

Dáma, máma, nadšenkyně pro zdravou a ekologicky získanou zeleninu

Ráda bych vám v této části dvoudílného článku představit svou kolegyni Ivu Jančíkovou, která v řadě ohledů sdílí mé nadšení pro biopotraviny a ekologii. Iva nám tu popíše svoji cestu a třeba inspiruje a pomůže i vám vyřešit pravidelný přísun zdravé zeleniny na váš stůl.

 

Ne tak úplně klasické bedýnkování

Iva je zakladatelka projektu Česká selka a organizátorka bedýnkování,  což je způsob dodávky ekologicky pěstované zeleniny, ovoce a bylinek od vybraných místních farmářů do měst jako je Liberec, Jablonec, Turnov, Mladá Boleslav, Mnichovo Hradiště a letos snad i do Prahy. 

 

Ivo, proč jsi začala s bedýnkováním?

Řekla bych spíš, že bedýnkování si našlo mě. Já se s bedýnkováním seznámila díky svému podnikání, které mělo zajistit kompletní nákup sestavený z farmářských lokálních produktů. Začala jsem mapovat farmy, odkud chci mít pravidelný přísun masa, ryb, uzenin, mléčných produktů, pečiva a samozřejmě i ovoce a zeleniny. Jak se ukázalo, největší zájem byl právě o ovoce a zeleninu. Seznámila jsem se s místní farmářkou, která mi ukázala, jak takové bedýnkování probíhá a mně přirostlo k srdci.

To je skvělé, že jsi propojila podnikání s činností, která tobě a tvé rodině zajistí přísun zdravých potravin. A proč dáváš přednost ekologicky pěstované zelenině? Je to pro tebe zásadní, že je zelenina, kterou dovážíš, pěstovaná bez použití syntetických pesticidů a hnojiv? 

Je to pro mě naprosto zásadní. Patřím totiž mezi vysoce citlivé lidi a už v dětství jsem mívala ekzém, když jsem si dala nějaký chemický „koktejlek.“ Navíc jsem hodně stonala a doktoři mi předepisovali jedna antibiotika za druhými. Moje imunita byla slabá a já neustále stonala. Pak se mnou šla mamka k léčitelce a ta jí nakázala vyřadit z jídelníčku veškeré potraviny obsahující chemii. Místo limonád se u nás začaly pít bylinky, začlenili jsme více čerstvé zeleniny a omezili sladkosti. A ekzém zmizel.

 

Také máte zdravotní potíže? Možná potřebujete i vy nastartovat změnu ve stravování. Začněte s e-bookem „5 tipů, jak si jídlo užívat a snadno ho zažívat“. Je zdarma ke stažení TADY >>

 

I teď v dospělosti se u mě projeví každá nevhodná potravina právě prostřednictvím ekzému. Ale pokud jím bio a domácí, je má pleť v pohodě a já také. Stravování není jen o zelenině, ale právě kvalitní ovoce a zelenina by měly patřit k zdravému jídelníčku a tvořit jeho velkou součást, proč si tedy do těla cpát nějaké jedy, když na této planetě lze sehnat i ovoce a zeleninu bez chemie? Možná to dá trochu práce, ale stojí to za to.

A popíšeš nám blíže svoji roli v tom systému dodávek zeleniny? Protože vím, jak jsi pro to nadšená a plně nasazená… Případně, kde se mohou zájemci o zeleninu hlásit, pokud to ještě stíhají.

Moje práce by se mohla nazvat jako koordinátorka bedýnkování. Před sezónou sestavím seznam pravidelných bedýnkářů, zařídím vše od objednávky přes zodpovídání dotazů, odpovídání na e-maily, zjišťování možností, když má někdo nějaký zvláštní požadavek apod. po kontrolu a potvrzení plateb za bedýnkování. V sezóně je pak mou hlavní úlohou zákaznický servis typu odpovídání na dotazy zákazníků, výměna bedýnkovacího termínu z důvodu dovolené zákazníka, příprava podkladů pro dopravce a výdejní místa, komunikace s farmáři a sestavení konkrétního obsahu bedýnky dle aktuální úrody.

Když bylo třeba, jezdila jsem na pole a pomáhala se sklizní, někdy jsem i nataškovala, když např. na farmu nedorazil brigádník. V den bedýnkování jsem ještě připomněla prostřednictvím sms vyzvednutí bedýnky a to musím říct, že bylo poměrně náročné ve dnech, kdy bylo na mých bedrech i to kompletování. když nebylo možné sestavit pěknou bedýnku od hlavního farmáře, obvolávala jsem i ty ostatní a zjišťovala, co mají a pak ráno v den bedýnkování pro to osobně dojela, aby to měl dopravce včas a mohlo se jet ke hlavnímu farmáři bedýnky nakompletovat.

To je tedy něco! Ale vím, že ty se o své zákazníky staráš ještě víc…

Jako bonus ode mě měli bedýnkáři zapojení v projektu Česká selka v taškách lístečky s recepty. Když byl mangold, měli tip na mangoldové palačinky nebo jiné jídlo, do kterého se tato zelenina hodí. Když byly dýně, tak na lístečku každý našel tipy na naše oblíbené dýňové recepty.

Ivo, to je opravdu neuvěřitelné nasazení, když uvážím, že jsi maminka 3 dětí… Milovníci ekologicky pěstované zeleniny v Libereckém kraji mají opravdu štěstí, že tě mají. Přeji Tobě i projektu Česká selka mnoho spokojených zákazníků a mnoho úspěchů. 

 

E-book s recepty na lehce stravitelná jídla nejen při střevním zánětu,a bez chemie, objevíte TADY. >>

Ivo, děkuji moc za rozhovor.

K Ivinu projektu Česká selka se můžete připojit přes následující odkaz:

Iva Jančíková, Česká selka

Pokračování článku a povídání o biozelenině a ekologickém pěstování najdete TADY >>

Moderní biožena, biomanželka a biomatka. Biostylem denně žije a předává ho druhým lidem. Její zkušenosti v oblasti zdraví ji dovedly k rozhodnutí vzít život do vlastních rukou a přijmout za něj plnou zodpovědnost, za zdraví a štěstí své i své rodiny. Děti učí jíst “skutečné potraviny” místo výrobků plných náhražek. Inspiruje lidi, aby i v moderní době a při městském stylu života žili bez zbytečné chemie. V článcích a e-boocích radí, jak nezatěžovat organismus a životní prostředí jedy v potravinách a čisticích prostředcích. Svého syna s podezřením na Crohnovu chorobu léčí šetrnými přírodními prostředky. Radí lidem s podobnými potížemi, jakou stravu pro sebe zvolit. Víkendy netráví s rodinou na chatě, ale na jurtě. Je autorkou eBooků „Bio a zdravé sladkosti pod lupou“, „5 tipů, jak si jídlo užívat a snadno ho zažívat“, „Kuchyň bez zbytečné chemie“ a minipříručky „5 jednoduchých triků pro ekologický úklid“.