Jste vystresovaní už před odjezdem na dovolenou kvůli tomu, že nevíte, jak tam budete jíst? Bojíte se, že budete muset porušovat své zásady a jíst celé dny nezdravá jídla? Nebo máte potíže s trávením a dodržovat dietu je pro vás předpoklad toho, že udržíte své potíže jakžtakž na uzdě?

Tak to úplně chápu, mám podobné pocity, a proto se na dovolenou připravuju už několik dní předem. A tady vám dám své tipy na jídla, která celkem snadno a rychle připravíte a vezmete si s sebou na cestu, na výlet nebo si je připravíte přímo na dovolené.

Nedávejte si dovolenou od přemýšlení o tom, co vkládáte do ústní dutiny

Žijeme totiž ve zvláštní době. Době, kdy lidi říkají, že nechtějí být otroky jídla. Době, ve které odborníci označují ty, kdo podle nich příliš řeší svou stravu, za nemocné. A bohužel ani v tzv. svobodné době se ke většině lidí nedostanou úplně opačné názory jejich kolegů, jako jsou dr. David Frej, dr. Barbara Miller, dr. Ruediger Dahlke a řada dalších, kdo považují správnou stravu za neodmyslitelný základ a nutný odrazový můstek ke zdraví?

A co naši předkové, kteří velkou část svého času věnovali shánění potravy a tomu, aby bylo co jíst v zimě…? Jsem asi taky nemocná, protože mně to připadá úplně elementární.

Z takových většinových postojů, včetně těch odborných, pak logicky vyplývá, že hotové jídlo, které většinou seženete (minimálně v západních zemích) bude vykazovat klasické nešvary jídelníčku západního člověka, kde je:

obrovské množství cukrů

  • z bílé pšeničné mouky
  • z bílého cukru (ale i jiných, někdy ještě škodlivějších sladidel)
  • z mléčných výrobků (působících potíže jako zahlenění, zánět nebo „jen“ plynatost ve střevech)

obrovské množství umělých přísad (aditiv, éček)

  • aromat
  • barviv
  • konzervantů a dalších látek „zlepšujících“ potraviny hlavně proto, aby nám více chutnaly, více jsme je kupovali, byli jsme z nich více obézní, nemocní… a udělali z nás nejlépe doživotní pacienty

obrovské množství nezdravých tuků

  • ztužených tuků
  • margarinů (člověk by si myslel, že už to každý ví, že tohle není potravina, ale bohužel asi neví…)
  • nasycených tuků (jako je máslo nebo sádlo, což nevadí, pokud to snášíte), ale bohužel z nezdravě chovaných a krmených zvířat a z jejich masa vyrobených přesolených, přechemizovaných a průmyslově zpracovaných předmětů, které s jídlem nemají už mnoho společného (dál najdete parádní tip, jak si udělat domácí verzi paštiky!)

Společným jmenovatelem je průmyslová úprava potravin

To je taky důvod, proč už nedoporučuju konzumaci pufovaných výrobků, tzv. polystyrenů. Jedná se o vysoce průmyslově zpracované „potraviny“. Tady si přečtěte, proč se jim radši zdaleka vyhnout.

Pokud jen trochu jde, vyhněte se těmhle průmyslovým výrobkům. Pokud to nejde, vybírejte pečlivě a dobře si přečtěte, co kupujete a pak jíte. Výborně se v tomhle zorientujete díky e-booku Kuchyň bez zbytečné chemie >>>

Tak v takovéhle době jet na dovolenou bez vlastního jídla nebo s možností vlastního vaření může znamenat velké riziko. Nebo si za to pořádně připlatíte. Ale pro nás, kdo řeší vážné potíže s trávením (já u syna), je to riziko neúměrné a nemůžeme si ho dovolit.

Inspirace pro zoufalce aneb jaké jídlo jsem zabalila na poslední dovolenou?

  • jednoduchou a zdravější verzi sushi do auta na cestu (proč a jak něj se dočtete níž, takže z článku neutíkejte 😉
  • k večeři po příjezdu cuketovou koprovku (bez mléka)
  • 2 bochníky domácího kváskového chleba (žitno-špaldového)
  • kváskové koláčky s džemem z domácích meruněk a rybízu (bez přidaného cukru)

Jak nachystat všechny tyhle dobroty se naučíte s e-bookem Pohodové trávení >>>

Jdeme do akce: hurá na recepty, hurá na vaření, hurá na dovolenou!

Květákový chlebíček

 

 

 

 

 

Suroviny:

  • ½ hrnku najemno nakrájeného květáku
  • 1 vejce
  • ¼ hrnku mandlového mléka
  • ½ lžičky kurkumy
  • ¼ lžičky soli

Postup:

  1. Smíchejte v míse všechny ingredience.
  2. Rozehřejte troubu na 180°C a připravte si plech s pečicím papírem.
  3. Přelijte těsto, které vám vzniklo, na plech a vytvořte obdélníkovou placku v tloušťce asi 0,5 cm.
  4. Pečte dozlatova asi 30 min.
  5. Až placka vychladne, opatrně ji sloupněte z pečicího papíru.

Paštika z kuřecích jater

 

 

 

 

 

I běžně nezdravé jídlo, jako je paštika, se dá zvládnout zdravě, s elegancí a chutně. Koukněte jak!

Suroviny:

  • 200 g kuřecích jater (pozor: domácí nebo bio, ať se vyhnete zbytečným toxinům – játra jsou čisticí orgán, že…)
  • 100 g kořenové zeleniny
  • 1 cibule
  • 2 kuličky nového koření a 2 bobkové listy,
  • sůl a pepř dle chuti (ale nepřehánějte to, zvláště u trávicích potíží)

Postup:

  1. Dejte dusit cibuli a játra s kořením (při zánětu střev jen na vodě).
  2. Přidejte zeleninu a duste doměkka (ale zas ne moc dlouho).
  3. Vyndejte koření a rozmixujte.
  4. Namažte na kvalitní, nejlépe domácí kváskové pečivo nebo přendejte do zavařovací sklenice a přibalte s sebou na cestu.

 

Sushi-nesushi

 

 

 

 

 

Tohle jednoduše připravené sushi-nesushi má 2 hlavní výhody:

  • Dá se v pohodě naložit do krabičky a vzít s sebou na cestu na dovolenou nebo někam na výlet.
  • Na rozdíl od tradičního sushi se vyhnete některým nevhodným složkám a postupům přípravy: octu, používanému při vaření rýže na sushi (může obsahovat glukózový sirup) i nakládanému zázvoru (ten se hemží éčky…). Ani sójovou omáčku vám osobně nedoporučuji, zvlášť pokud trpíte střevním zánětem nebo jinými trávicími potížemi (sója obsahuje přirozeně glutamát a ten může rozhodit i jinak zdravého člověka… O sóje někdy extra, je to velké téma).

Pro výrobu potřebujte podložku na válení sushi.

Suroviny:

  • plátky řasy nori na sushi
  • ½ střední okurky
  • ½ avokáda
  • ½ hrnku sushi rýže
  • kvalitní sójová omáčka (pozor při potížích s trávením)

Postup:

  • Předem uvařte rýži ve slaném vodě a dejte vychladnout.
  • Pak si nakrájejte oloupanou okurku a avokádo na tenké proužky.
  • Řasu pokryjte z 1/3 tenkou vrstvou rýže a tam kde končí dejte po celé délce řasy tenké proužky okurky a avokáda – od každého jeden.
  • Pomocí podložky na sushi tvořte roličky.
  • Před podáváním roličky nakrájejte na kolečka. Můžete přidat trochu sójové omáčky, pokud ji snesete. (viz výše)

Pokud nemáte žádné zkušenosti z přípravou sushi, najděte si nejlépe video, kde uvidíte ty správné grify (hlavně na závěrečné válení).

Komu by chyběla zmínka o syrovém lososu nebo krevetách, tak mu chybí správně. Vzhledem k tomu, jak je moře znečištěné a tomu, že jsou tihle živočichové navíc chováni v sádkách a krmení léčivy, je zvlášť v syrovém stavu nevyhledávám…

Co s tím ovocem? Aneb když si rádi mlsnete

Máte rádi sladkosti? Pojďte to vyřešit trochu zdravěji než tím, že si koupíte nějakou sůšu… Když už kupovat sladkosti, tak zdravě. A pokud vás trápí potíže s trávením nebo dokonce střevní zánět, pak vám doporučuji e-book Pohodové trávení, kde najdete nejen na 60 receptů i tipů, jak mít trávení v pohodě, ale i tipy na konkrétní výrobky, které s sebou sbalíte kamkoli, kam jdete a máte se svačinou vystaráno.

A pokud se vám k tomu stane, že na dovolené narazíte třeba na plantáže lesního ovoce nebo se vám až moc vydařila sklizeň na zahrádce, mám tip na to, co s ním. Klasické vaření marmelád není totiž to pravé pro vaše trávení ani celkové zdraví!

Naštěstí to jde i bez té fůry cukru! Tak pojďte na to!

Domácí pudink

 

 

 

 

 

Pudink nemusí být plný umělých aromat. Jednoduše si ho uděláte doma. Podívejte se, co potřebujete a jak na to.

Suroviny:

  • 30 g kukuřičného škrobu (maizeny)
  • ½ l kvalitního nebo domácího rostlinného mléka
  • 1 lžíci datlové pasty (dle volby, potřebujete-li nutně pudink osladit)
  • 2 lžíce kvalitního neslazeného kakaa na kakaový pudink nebo špetku vanilky na vanilkový

Postup:

  1. Pokud chcete sladit datlemi, alespoň na hodinu jich několik namočte a pak rozmixujte s malou troškou vody.
  2. Odeberte trochu rostlinného mléka a dobře v něm rozmíchejte škrob.
  3. Mezitím přiveďte k varu zbytek mléka a až bude vařit, přilijte zbytek mléka se škrobem.
  4. Přidejte kakao nebo vanilku.
  5. Vařte za stálého míchání do zhoustnutí.
  6. Můžete dozdobit sezónním ovocem. Případně přimíchejte datlovou pastu.

Špaldový kuskus

 

 

 

 

 

Výhody:

  • snadno a rychle ho připravíte
  • využijete i na dovolené
  • využijete sezónní ovoce

Suroviny:

  • ½ hrnku špaldového kuskusu
  • 1 lžička hrozinek (pokud potřebujete kuskus osladit)
  • hrst sezónního ovoce
  • ½ l kvalitního rostlinného mléka (nejlépe domácího)
  • 1 sáček vanilkového pudinku (doporučuji BIO nebo dobře zkontrolovat složení) nebo uvařte domácí pudink podle receptu výše
  • pár semínek vanilky (do domácího pudinku)

Postup:

  1. Kuskus opláchněte a zalijte vařící vodou.
  2. Nechte odstát pod pokličkou a dejte vařit rostlinné mléko.
  3. Uvařte pudink a přelijte ho přes kuskus, do kterého můžete přimíchat celé nebo rozmixované hrozinky.
  4. Dozdobte sezónním ovocem.

A nakonec klasicky: všude je chleba o dvou kůrkách

Kolikrát je to to první, po čem sáhneme, když jsme hladoví mimo domov bez připravené svačiny. S pečivem a chlebem lidé hřeší vůbec hodně, a nedělají tak moc dobře svému zdraví. Zadělávají si na potíže s vyprazdňování, kožní problémy, záněty… Proč?

  • příliš cukrů (škrobů)
  • pšenice (obvykle bez jakýchkoli výživných látek)
  • smršť lepku

Takže na závěr můj tip – chleba a pečivo omezte a když ho jíte, tak opravdu kvalitní, bez vyšlechtěné pšenice, cukru apod.

Já když se chystám na dovolenou, vždycky mám napečený 1-2 bochníky kváskového chleba. Ten náš je žitno-špaldový, takže bez klasické bílé pšenice. I to se naučí čtenáři e-booku Pohodové trávení.

Co si chystáte na dovolenou vy? Jak jdete na zdravé svačiny? Napište to do komentáře.

Chcete zdarma další tipy pro pohodové trávení i vaření?

O recepty na ukázku z e-booku Pohodové trávení si řekněte TADY >>> 

 

 

Moderní biožena, biomanželka a biomatka. Biostylem denně žije a předává ho druhým lidem. Její zkušenosti v oblasti zdraví ji dovedly k rozhodnutí vzít život do vlastních rukou a přijmout za něj plnou zodpovědnost, za zdraví a štěstí své i své rodiny. Děti učí jíst “skutečné potraviny” místo výrobků plných náhražek. Inspiruje lidi, aby i v moderní době a při městském stylu života žili bez zbytečné chemie. V článcích a e-boocích radí, jak nezatěžovat organismus a životní prostředí jedy v potravinách a čisticích prostředcích. Svého syna s podezřením na Crohnovu chorobu léčí šetrnými přírodními prostředky. Radí lidem s podobnými potížemi, jakou stravu pro sebe zvolit. Víkendy netráví s rodinou na chatě, ale na jurtě. Je autorkou eBooků „Bio a zdravé sladkosti pod lupou“, „5 tipů, jak si jídlo užívat a snadno ho zažívat“, „Kuchyň bez zbytečné chemie“ a minipříručky „5 jednoduchých triků pro ekologický úklid“.