Zdravé osvěžující domácí limonády a vychytávky na slazení bez cukru. Pojďte si pro inspiraci, jak si doma připravit svěží nápoje do horkých dní. Zjistíte, jak snadno vykouzlíte osvěžující, zdravé a krásně barevné drinky: bez cukru navíc a bez alkoholu, takže si je užijí i děti a vy s čistou hlavou. Navíc bez zbytečného odpadu – plechovek a lahví, které se většinou nezrecyklují nebo se dřív či později stanou odpadem.  

Jak se tedy v horkých dnech osvěžit, pochutnat si a přitom nezatížit tělo zbytečnými cukry? Také se teď potřebujete zchladit? Tak hurá na to!  

Co se v článku dozvíte? 

1. Co dostanete v restauraci coby „domácí limonádu“, co obsahují sirupy doporučované pro přípravu tzv. domácích limonád a proč se vám vyplatí dělat si vlastní limonády doma.

2. Jak zdravě sladit a připravovat limonády bez přidaného cukru. 

3. Jaké svěží letní nápoje si připravit. Snadno i levně.

Melounová limonáda s okurkou bez cukru

1. Co dostanete v restauraci, co najdete v sirupech a proč si dělat vlastní limonády doma?

Co dostanete spolu s tzv. domácí limonádou v restauraci, to právě nevíme. Pokud si tedy v restauraci objednáte limonádu, ptejte se na složení. Nebo se neptejte a užijte si ji s tím, že je to výjimečně. Upřímně, nečekejte žádný fitness zázrak. Pravděpodobně vám přinesou nápoj oslazený průmyslovým sirupem, v lepším případě s kusy čerstvého ovoce a snítkou bylinek. Domácí se taková limonáda jmenuje jen proto, že ji vyrobili na místě. Rozhodně ale není standardem, že dostanete limonádu připravenou z čerstvého ovoce, nepřislazené, čerstvé ovocné šťávy apod. 

Příklad sirupu, používaného třeba k přípravě takových tzv. domácích limonád, může být tento: 

KITL Syrob Grapefruit s dužinou 500 ml

Složení: Český cukr, grapefruitová šťáva (99%) z koncentrátu (moje pozn.: tedy opět s cukrem!), grapefruitová dužnina (5% hm.), regulátor kyselosti: kyselina citrónová, konzervant: sorban draselný, aroma. 

Kromě značného množství cukru, který se ve složení výrobku vyskytuje na 1. místě (je tedy nejobsáhlejší složkou výrobku!), má obsah tvořit grapefruitová šťáva, ovšem z koncentrátu, což znamená ovocnou šťávu konzervovanou, resp. nastavenou cukrem. Sirup je zkrátka sladká voda. A pokud chcete držet na uzdě svoji váhu, pití nápojů, slazených takovýmito sirupy, patří k těm nejméně vhodným, protože nejvíce přispívá k nárůstu tělesné hmotnosti. 

Pokud jde o aditiva, očekávejte např. onen sorban draselný (vedle umělého aromatu). Dle Fér potraviny má skóre škodlivosti 3 ze 6, jde o konzervant a alergen, u něhož se mohou výjimečně vyskytnout alergické reakce. Přesněji řečeno stupeň 3 je definován jako „Přísada nevhodná pro děti, alergiky, osoby citlivé na chemii v potravě… Pro potravinářské účely se vyrábí syntetickou cestou, přidáním hydroxidu draselného do kyseliny sorbové. Většinou se získává z ropných derivátů.“ No „mňam“, že… 

Nebo co je ještě horší? Když se výrobek tváří jako kvalitní a nesyntetický, jako tento: 

Sirup Gar.le Mango extra husté s kousky, ručně a šetrně vyráběný sirup z manga  

Složení: Cukr, voda, mango 30%, kyselina: kyselina citronová, konzervant: sorban draselný. Bez umělých barviv a aromat.  

Ovšem většinu složení tvoří stejně cukr. Pozor, pokud se chcete vyhnout umělým přísadám: Je oblíbený trik uvést, že výrobek neobsahuje umělá barviva a aromata. To je skvělé. Ovšem konzervant umělý přidán je. Výrobek opět obsahuje sorban draselný (navíc je naředěn vodou, což indikuje, že je nejen méně hustý, ale že bude muset být konzervovaný, aby se nekazil). Levný ale není! I když to je relativní, ať každý posoudí sám.  

Proto se rozhodně vyplatí ta minimální námaha i náklady na výrobu vlastních limonád.

 2. Tipy pro racionální slazení domácích limonád

Nebyla bych to já, abych pro vás neměla nějakou vychytávku na zdravé slazení. Jak tedy na slazení i bez cukru (bílého nebo hnědého), v ještě horším případě bez takových sirupu, o kterých jsme mluvili výše?

Je to snadné:

  1. Nejjednodušší i možností je použít čerstvé ovoce, které buďto nakrájíte na plátky nebo rozmixujete (eventuálně oba postupy zkombinujete: viz dále recepty). 

2. Další možností je také použít ovoce, ale v tomto případě sušené, jako jsou hrozinky. Když je budete aspoň hodinu namáčet a pak rozmixujete s malým množstvím vody, vznikne vám hroznová šťáva. Tu můžete použít na jemné přislazení limonád, pokud vám nestačí dochucení ovocem.

Recepty na domácí limonády najdete dále. Ale než se na ně vrhnete, napište si o e-book zdarma: Tedy jestli chcete mlsat bez zbytečné chemie. >>>

 

ebook bio a zdravé sladkosti pod lupou

 

 3. Jak na přípravu domácích limonád?

Jak to tedy dělám já? Dbám na to, aby vše bylo bez cukru navíc a snadné na přípravu. Co se týká surovin, obměňuji je podle toho, co mám zrovna k dispozici

Moje rady a tipy (nejen) k těmto nápojům

  1. Vždy je nechte aspoň hodinu odstát. Můžete nechat i přes noc, ale v ledničce.
  2. Před podáváním přidejte bylinky, včetně divokých, plátky ovoce, zeleniny.
  3. Nepoužívejte bublinkovou vodu (i když vím, že mnoho lidí už je tak navyklých na perlivou vodu, že tu „normální“ nejsou schopní pít). Opravdu Vám ale nepomůže k lepšímu trávení.
  4. Nepijte ledové nápoje, vždycky je nechte ohřát, nejlépe pijte vlažné. 
  5. Vodu používejte vždy čistou, ve smyslu filtrovanouočištěnou, bez zbytečných škodlivin. To je ovšem téma samo o sobě a názory na to, jak vodu čistit, se různí. 

Pro zajímavost a inspiraci jsem nakoukla do receptů na různé tzv. zdravé domácí limonády (a trochu je upravila, viz dále Recepty), ale i do „Albert projektu“, kde čtu: „Bez trochy cukru se samozřejmě neobejdeme…“, radí dietoložka Karolína Hlavatá. (!!!) Tak nevím, jestli se mám smát. Co byste ovšem čekali od „Vím, co jím?“ Hlavně že na jiném místě radí ke slazení nápojů použít jen ovoce… Ani dietolog nemusí vědět, co chce (doporučit). 

Recepty

Konečně ty recepty! Pojďme tedy na to. Jen pár poznámek:

Množství surovin, uvedené v receptech, stačí na 0,5 – 1l vody. Nebo i více, ale chuť nebude samozřejmě tak výrazná (pro zahnání žízně je to ovšem mnohem lepší).

Na přípravu použijte džbán nebo velkou sklenici (zavařovačku), ze které můžete nápoj po odstátí nalít do sklenic (a scedit). Nebo nechat tak, jak je, i s kousky ovoce a zeleniny. Pokud limonády scedíte, rozhodně „zbytky“ nevyhazujte. Můžete je sníst k svačině nebo je naložit do vody a po scezení použít jako pleťovou vodu.

Okurková limonáda

Okurková limonáda s pomerančem bez cukru

Potřebujete:

  • půlku okurky + kus na ozdobu
  • šťávu z 1/2 pomeranče

Postup 

Varianta č. 1: Dejte macerovat tenké plátky okurky. Přidejte citrusovou šťávu. Před popíjením ozdobte plátky pomeranče a okurky. 

Varianta č. 2: Nakrájejte a rozmixujte okurku, zalijte vodou. Přidejte citrusovou šťávu. Ozdobte jako výše. 

Melounová limonáda

Melounová limonáda s rozmarýnem bez cukru

 

Potřebujete:

  • 1/4 menšího melounu
  • snítku rozmarýnu (pro 1. variantu)
  • kousek okurky, případně citrónovou šťávu (dle volby)

Postup

Varianta č. 1: Dejte macerovat tenké plátky melouna a rozmarýn do vody. Můžete přidat okurku nebo citrónovou šťávu (nebo obojí, ale za mě méně je více).

Varianta č. 2: Rozmixujte vypeckovaný meloun a zalijte ho vodou. Opět můžete přidat okurku nebo citrónovou šťávu.

Jahodová limonáda

Jahodová limonáda bez cukru

Potřebujete: 

  • 1 citrón
  • hrst jahod
  • hrst bylinek (bazalku, mátu nebo meduňku)

Postup: 

Do džbánku nebo velké sklenice vložte plátky z jednoho oloupaného citrónu, jahody nakrájené na kousíčky a přidejte bylinky. Zalijte vše vodou. Před podáváním můžete ozdobit plátky citrusů. Opět je další možnost ingredience rozmixovat…

Meruňková limonáda

Meruňková limonáda bez cukru

Potřebujete: 

  • 4 meruňky
  • hrst bylinek (např. meduňku)
  • 1/2 pomeranče a několik plátků okurky (dle volby)

Postup: 

Meruňky nakrájejte na menší kousky, z pomeranče vymačkejte šťávu a vše dohromady zalijte vodou. Ozdobte bylinkami nebo nakrájenými citrusy. Případně okurkou. Šťávu z okurky můžete přidat přímo do limonády.

Fenyklová limonáda

Fenyklová limonáda bez cukru pro dobré trávení

 

Teď něco netradičního. Vyzkoušejte fenyklovou limonádu, a udělejte dobře svému trávení. To se může v létě nepěkně pocuchat. Člověk splácá ledasco dohromady nebo sní něco nedobrého…

Potřebujete:

  • 1/2 fenyklu
  • šťávu z 1/2 citrónu (dle volby)
  • hrozinkovou šťávu (dle volby)

Postup

Varianta č. 1: Nakrájejte fenykl na proužky, dejte do sklenice nebo džbánu a zalijte vodou. Můžete přidat citrónovou šťávu (ale sám fenykl je osvěžující a nápoj je z něj opravdu překvapivě dobrý, svěží.). Před podáváním můžete ozdobit plátkem citrónu. Mně tato varianta chutná více, mému muži ta další.

Varianta č. 2: Nakrájejte fenykl na proužky, dejte do sklenice nebo džbánu a zalijte vodou. Přidejte citrónovou a hrozinkovou šťávu. Před podáváním můžete ozdobit snítkou fenyklové natě.

Levandulová limonáda

Levandulová voda bez cukru

Plná bylinek a vůní, skvělá pro uklidnění. 

 Potřebujete: 

  • 1/2 citrónu
  • hrst květu levandule
  • kousek okurky nebo pomeranče (dle volby)

Postup: 

Vymačkejte z citrónu šťávu, nalijte do nádoby a zalijte vodou. Přidejte levanduli. Před podáváním můžete přidat tenké plátky okurky nebo pomeranče.

Chcete víc tipů a receptů?

Další recepty na nápoje pro každé roční období najdete i mezi recepty v Klubu Pohodové trávení. >>>