Klíčoví evropští a světoví výrobci slazených nápojů se zavázali snížit obsah cukru ve svých produktech. Konkrétně v porovnání s rokem 2015 v průběhu pěti let, tedy do roku 2020, o deset procent.“

Vyjádření agrárního analytika Petra Havla v jeho nedávném článku na serveru Vitalia.cz „Co místo cukru? Coca-Cola mění vzhled i složení“ představuje nejnovější trend ve slazení nápojů. Na první pohled skvělá zpráva: snižuje se přeci obsah cukru. Máme jásat?

Ne tak docela. Proč? Důvodem je používání alternativních nízkokalorických nebo nekalorických sladidel. To je vcelku pěkně vyhlížející pojmenování pro vesměs umělé látky jako je aspartam, acesulfam-K, cyklamát, plus steviolové glykosidy (ty jsou přírodního původu, ovšem i u nich se objevovaly otázky jejich bezpečnosti).

Zachrání nás umělá sladidla? Omlouvám se, ale budu strohá:

Ne!

Je známo, že zvýšené hladiny insulinu způsobují zvýšenou touhu po jídle. To se následně může nepřímo projevit ve zvýšení hmotnostiV pokusech na zvířatech (krysách) se zjistilo, že sacharin sodný, cyklamát sodný, steviosid a acesulfam K zvyšovaly uvolňování insulinu, ačkoliv nejde o sacharidy. Naproti tomu aspartam uvolňování insulinu neovlivňoval.“

Toť jeden nepříjemný aspekt užívání náhradních sladidel.

Konkrétně k jednotlivých sladidlům

Aspartam

Nese na obalech označení E 951 a je nejpoužívanějším nízkoenergetickým sladidlem. Protože je nízkokalorický, doporučuje se obézním lidem a diabetikům.

Používá se „k běžnému slazení, k výrobě sypkých nápojů, čajů, žvýkaček, některých jogurtů, dezertů, pudinků, cereálií, mražených krémů, majonézy, hořčice, nakládané zeleniny a ovoce, vitamínových doplňků“ atd.

Rizika a negativa

Při užívání aspartamu se mohou objevit:

  • bolesti hlavy
  • poruchy paměti
  • deprese
  • rakovina
  • přibývání na váze atd.

„Menší“ paradox, že? Existují výsledky studií prokazujících zvýšení chuti k jídlu a narušení mechanismu regulace přijímání množství potravy. Stejně je tomu u jiných náhražek cukru. To se týká sladidla určeného diabetikům a lidem s nadváhou!

Reakce výrobce sladidla obsahujícího aspartam nebo Potravinářské komory ČR (PK ČR) na dotaz ohledně bezpečnosti tohoto sladidla si můžete přečíst v Době jedové 2. Doporučuji vřele.

Zastánci aspartamu popírají jeho škodlivost s odvoláním na rozhodnutí úřadů jako je Evropská komise bezpečnosti potravin nebo studie dokazující jeho bezpečnost. Daná studie ovšem potvrzovala pravý opak. Rozhodnutí (všelijakých) úřadů bohužel nelze považovat za objektivní, pokud existují jasné důkazy o škodlivosti aspartamu.

Z jednoho z výzkumů, které představitelka PK ČR (se zkomoleným jménem jednoho ze dvou výzkumníků) cituje, jasně vyplynulo, že aspartam je kancerogenní již při mnohem nižším množství, než je dnes doporučená denní dávka. Z druhého výzkumu vyplynulo, že pití nápojů slazených aspartamem zvyšuje riziko předčasných porodů.

Obránci aspartamu dokonce popírají působení metanolu, který vzniká štěpením aspartamu při trávení nebo jeho zahřátím a přirovnávají ho k působení k metanolu, který se může vyskytnout v některých ovocných džusech nebo alkoholických nápojích (tam ovšem působí jako protilátka etanol, v případě aspartamu nikoli!).

Cyklamát

Označuje se E 952. Používá se ke slazení nealkoholických nápojů, nízkoenergetických výrobků a potravin pro diabetiky. Zdravotní účinky cyklamátu jsou rovněž diskutabilní.

Bylo zjištěno, že mohou u pokusných krys způsobit rakovinu močového měchýře, vrozené vady, mutace a poškození varlat… Další studie však toto tvrzení nepotvrdily, proto je názor na cyklamáty takový, že samy o sobě rakovinu nezpůsobují, ale možná mohou zvyšovat účinky ostatních karcinogenů. Bylo totiž zjištěno, že používání směsi cyklamátů se sacharinem vyvolalo vyšší výskyt rakoviny močového měchýře.“

Acesulfam-K

Sladidlo s označením E950 se používá „v bonbónech, nealkoholických a alkoholických nápojích, instantních nápojích, pekařských výrobcích, jogurtech, zmrazených dezertech, žvýkačkách, želatině, konzervovaných výrobcích, pudincích, instantní kávě…“

Je oficiálně považován za bezpečný, protože se ve střevě nevstřebává a je vylučován v nezměněné podobě. Závěry o jeho působení ale byly také zpochybňovány.

Oficiálně neexistují „žádné přesvědčivé důkazy o tom, že by se látka mohla označit za toxickou. Jiné studie uvádějí zvýšený výskyt nádorů u krys krmených acesulfamem“ Proto ony pochybnosti.

Cesta ke zdraví není dlážděná umělými sladidly

Civilizované lidstvo trápí obezita, cukrovka a mnoho dalších s naším nepřirozeným způsobem života souvisejících neduhů a nemocí a řešením není hledat, jak uspokojit naši závislost na sladké chuti. V každém umělém sladidle se skrývá nějaký čertík.

Držíme-li svou vášeň pro sladké na uzdě, stravujeme-li se v souladu se našimi potřebami, jak o tom hovoří např. ajurvéda (každý má respektovat možnosti svého těla a podle nich mu poskytovat vhodnou stravu), pak občasné zdravé mlsání neškodí.

My ale pojídáme sladidla i ve slaných výrobcích, pijeme spoustu cukru v přírodně se tvářících džusech a snídáme „zdravé“ cereálie plné cukru (které v reklamách často cílí na děti) a pak se nestačíme divit, že už v dětském věku přichází cukrovka, ekzémy a další zdravotní potíže, které mohou být způsobeny nadměrným příjmem cukru.

Nezapomínejme, že jsme stále v období, kdy jsme obecně (individuálně jsme na tom každý trochu jinak) schopni hůře zpracovávat sacharidy. Toto období trvá prakticky až do začátku léta. Nenechme se zmást stoupající teplotou vzduchu. Pro naše trávení až do jahod přetrvává zima.

Nezapomeňte, že:

  • se denně nacházíte „pod sprchou“ chemických látek a že není nutné pouštět v této „sprše“ silnější proud.
  • chemické látky na nás působí společně, a tím vzájemně posilují své účinky; nepůsobí jednotlivě, jak jsou obvykle posuzovány uměle v laboratořích a výzkumech.
  • zdraví máte jen jedno a je jen vaší zodpovědností se o ně starat; žádný úřad vám je nezajistí!

Co pro své zdraví můžete udělat hned teď?

  •  Nahlédněte do své lednice a pročtěte si pečlivě etikety slazených, zvláště pak perlivých nápojů.
  • Nápoje slazené umělými sladidly (i glukózovým sirupem!) buď vyhoďte, darujte, nebo už si je příště nekupujte.
  • I u nápojů slazených cukrem se zamyslete, zda je opravdu potřebujete pít. Energii v podobě zdravějšího cukru můžete získat z ovoce, zeleniny. Přípravte si tedy raději ovocný nebo zeleninový nápoj (nebo jejich kombinaci) nebo si jej kupte (bude-li čerstvý, nedoslazovaný a bez přídatných látek).
  • Nápoje typu Coca cola nahraďte umírněným popíjením kvalitního čaje (lze i s medem, musíte-li mít nápoj slazený) nebo kávy.

Slaďte s rozumem a zdravě!

 

Moderní biožena, biomanželka a biomatka. Biostylem denně žije a předává ho druhým lidem. Její zkušenosti v oblasti zdraví ji dovedly k rozhodnutí vzít život do vlastních rukou a přijmout za něj plnou zodpovědnost, za zdraví a štěstí své i své rodiny. Děti učí jíst “skutečné potraviny” místo výrobků plných náhražek. Inspiruje lidi, aby i v moderní době a při městském stylu života žili bez zbytečné chemie. V článcích a e-boocích radí, jak nezatěžovat organismus a životní prostředí jedy v potravinách a čisticích prostředcích. Svého syna s podezřením na Crohnovu chorobu léčí šetrnými přírodními prostředky. Radí lidem s podobnými potížemi, jakou stravu pro sebe zvolit. Víkendy netráví s rodinou na chatě, ale na jurtě. Je autorkou eBooků „Bio a zdravé sladkosti pod lupou“, „5 tipů, jak si jídlo užívat a snadno ho zažívat“, „Kuchyň bez zbytečné chemie“ a minipříručky „5 jednoduchých triků pro ekologický úklid“.