Když dozrávají bezinky, moje srdce se raduje. Těším se na pohlazení, které nám bezinky přinesou v podobě šťáv, likérů nebo želé. Pojďte si pro inspiraci a mrkněte na recepty. A pokud pochybujete, proč bezinky vůbec sbírat, připomenu jejich léčebné účinky. Čtěte až do konce. Tam pro vás mám tip, jak ještě můžete využít léčivé „lektvary“, které si z bezinek vyrobíte.

 

Jak nás léčí plody černého bezu?

 

Nejen pro léčbu potíží, které už nastaly, ale i pro jejich předcházení, plody černého bezu využijete při:

 

  • předcházení angín a úporných kašlů
  • chřipce
  • zácpě
  • vodnatelnosti (má močopudný účinek)
  • revmatizmu
  • nachlazení, prochladnutí, bolestech z prochladnutí
  • potřebě se vypotit
  • zahlenění
  • rýmě
  • zánětu průdušek
  • bolesti hlavy, zubů, uší
  • bolestech nervového původu
  • neuritidě a neuralgii trojklanného nervu
  • výhřezu meziobratlové ploténky a ischias

Mezi další pozitivní účinky bezinek patří schopnost ničit hnilobné bakterie, zklidnění účin ničení volných radikálů (možných zdrojů rakoviny). 

Tipy pro sběr bezinek 

 

Sběr bezinek si alespoň trochu promyslete a naplánujte. Abyste měli čas nejen na sběr, ale i na zpracování bezinek.

  • Najděte si nejlépe místo mimo znečištěná města nebo pole, kde se používají průmyslové postřiky.
  • Sbírejte jen zralé plody.
  • Sbírejte suché bezinky. Rozhodně ne po dešti.
  • Bezinky v syrové podobě můžete jíst také, ale pozor! Jen v malém množství. Mají silně projímavé účinky. To mohu dosvědčit z vlastní smutné zkušenosti… Může se objevit i zvracení.

 

Bezinková šťáva

Domácí bezinková šťáva

 Mám pro vás dva postupy. První využijete, máte-li k dispozici odšťavňovač, který vám vyrobí něco jako smoothie (hodně hustou šťávu až kaši pro zachování cenných látek ze slupek). Druhý je klasický, kdy vaříte plody celé, ale po uvaření je propasírujete.

 Šťáva vyrobená s pomocí odšťavňovače

 

Připravte si: 

  • 1 l bezinkové šťávy (odšťavněte plody)
  • 500g cukru (nejlépe kokosového, palmového nebo aspoň nerafinovaného hnědého)
  • kousek vanilkového lusku (pokud ho máte)

Jak na to?

 

  • Čerstvou šťávu přelijte do většího hrnce. Přidejte cukr, vanilku a přiveďte k varu.
  • Vařte asi 15 minut.
  • Šťávu nalijte do právě vyvařených lahví. Uzavřete víčky potřenými pálenkou.

Zajímá vás, jak je to se slazením?

Jestli je používání různých sladidel dobré pro naše zdraví nebo je to spíš naopak?

O zdravých sladkostech čtěte v mém e-booku ZDARMA:

 

Šťáva z povařených celých bezinek

 

Připravte si:

  • 1 l šťávy z bezinek
  • 300g cukru (nejlépe kokosového, palmového nebo aspoň nerafinovaného hnědého)
  • 1 lžičku kyseliny citronové (doporučuje se kvůli konzervaci, já osobně dávám přednost přírodnímu „céčku“ v podobě citrónové šťávy, té je ale potřeba dát aspoň 1 velkou lžíci)

Jak na to?

  • Bezinky rozvařte a prolisujte. Nepřidávejte žádnou vodu.
  • Přidejte cukr a citrónovou šťávu (kyselinu citronovou).
  • Nalijte do vyvařených lahví. Můžete ještě 20 minut sterilovat při teplotě 80 °C.

 

 

Bezinkové želé

 

Uvádím ingredience pro menší množství želé. Někdo si na jeho chuť musí zvyknout, proto si ho možná na poprvé udělejte jen jednu dvě skleničky. K dispozici máte znovu dva postupy (s odšťavňovačem a bez něj). 

 

Postup s odšťavňovačem

 

Připravte si:

  • 0,5 l bezinkové šťávy 
  • 3-4 g agar agaru (řasy, která nahradí želírovací hmotu)
  • 250 g cukru (já mám nejradši kokosový nebo palmový)
  • čtvrt lžičky skořice
  • 3 hřebíčky
  • 5 lžiček citronové šťávy
  • 30 ml rumu (dle volby, ale já doporučuji jako výbornou dospěláckou variantu)

Jak na to?

  • K bezinkové šťávě přidejte agar a nechte hodinu bobtnat v hrnci.
  • Přidejte zbytek ingrediencí. Přiveďte k varu a vařte 20 minut.
  • Nakonec můžete přidat rum.
  • Nalijte do vyvařených sklenic a nechte vychladnout v uzavřených sklenicích. Nedoporučuji dávat dnem vzhůru, tím jen roste riziko, že želé začne plesnivět.

Z povařených celých bezinek

 

Připravte si:

  • 0,5 l šťávy z bezinek
  • 250 g cukru
  • 1 lžičku citronové šťávy (nebo lžičku kyseliny citronové)
  • 5g agar agaru

Jak na to?

  • Kuličky bezu rozvařte.
  • Když se část vody odpaří, prochladlou hmotu propasírujte.
  • Na litr této šťávy přidejte 400 g cukru a vařte, až se množství šťávy zmenší o polovinu.
  • Nakonec přidejte citronovou šťávu (kyselinu citrónovou) a agar agar.
  • Ještě horké nalijte želé do vyvařených sklenic a uzavřete víčky potřenými pálenkou.

Opravdu se vyplatí vyrobit si vlastní, domácí, poctivé džemy a marmelády.

U bezinkového želé je to v podstatě nutností (alespoň jsem si nevšimla, že by se dalo koupit). Ale vzhledem k tomu, co podle mých často neblahých zkušeností kupované marmelády obsahují kromě ovoce a cukru, vám to rozhodně doporučuji. Nebo si musíte opravdu pečlivě prostudovat složení výrobků. A bohužel i těch bio a tzv. zdravých z farmářských obchodů, prodejen se zdravou výživou nebo bio obchodů. Já jsem si udělala detailní průzkum a výsledky byly tristní. 

O mém bio-průzkumu zdraví ne zrovna prospěšných složek, o kterých vám sami od sebe výrobci a prodejci asi nic neřeknou, čtěte v mém e-booku zdarma.

Proč je domácí výroba dobrot jistota?

Protože máte pod nejlepší možnou kontrolou jídlo, které jíte. Protože ušetříte peníz. Protože to tak skvěle chutná. >>>

 

E-book s recepty Mlsání s čistým svědomím

Bezinkový likér 

Jak si dopřát vitaminy a přitom se zahřát a zamlsat? A lehce zahřešit se štamprličkou…? 

Zkuste bezinkový likér. Já jsem zkoušela tenhle postup, při kterém nepřidáváte kávu, která v receptech na likér často bývá.

 

Připravte si:

  • 1 l prolisované šťávy z bezinek
  • 500 g kokosového cukru (nebo aspoň jiného hnědého nerafinovaného)
  • špetku skořice
  • několik hřebíčků
  • 1/2 l rumu

Jak na to?

  1. Šťávu promíchejte s cukrem.
  2. Přidejte koření a 10 minut mírně vařte pod poklicí.
  3. Druhý den šťávu přeceďte, promíchejte s rumem.
  4. Nalijte do sklenic a uložte v chladnu a temnu.

Ale pozor! Užívejte 1 štamprli denně. Je to lék. 😉

 

Domácí bezinkový likér

 

Klasika: čaj ze sušených bezinek

 

Možná dáváte přednost bylinným čajům a léčení bez cukru. To můžu jen schválit, a proto tu máte ještě tip na sušení bezinek:

 

  • Bezinky natrhejte v celých trsech, zavěste mimo dosah slunce a nechte zaschnout.
  • Pak je otrhejte a sušte mírně v otevřené troubě při teplotě asi 50 °C. Dobře usušené uložte do plátěného pytlíku nebo papírového sáčku.
  • Na šálek čaje potřebujete lžičku bezinek, které necháte asi 10 minut vyluhovat a pak je slijete.

Ať plody černého bezu podpoří v chladných měsících vaše zdraví! 

A nezapomeňte na duševní pohodu a dobré vztahy! 

 

Nakonec tip navíc…

 

Rádi vyrábíte zdravé domácí pochutiny? Nemáte stejně jako já rádi uhoněné předvánoční období plné komerčního šílenství? Ono se totiž blíží!

Jak zabít dvě mouchy jednou ranou? 

Vyrobte si bezinkové šťávy nebo želé víc, pěkně zabalte a darujte přátelům. Uvidíte, že je potěšíte a možná o hodně víc než kupovaným, často neosobním dárkem. Darujte svým nejbližším zdraví z přírody a užijte si díky tomu i pohodovější Vánoce bez shonu a běhání po obchodech (i surfováním po ještě méně osobních e-shopech). Takovým dárkem od srdce můžete svým přátelům věnovat kus zdraví i kdykoli jindy během roku.