O repelentu
aneb Jak se donutit vyrobit domácí prostředek proti klíšťatům. – Stačí během pobytu na jurtě dva víkendy za sebou chytit několik těchto potvůrek a hned to jde. Do té doby jsem výrobu stále odkládala s tím, že pořádně ještě nezačala sezóna. Ovšem naprosto jsem zaspala…
Nicméně domácí repelent je hotov a pokud se poctivě stříkáme, nic nechytíme.
Recept je dost známý (převzala jsem ze serveru Vitalia.cz): hrst bylin k tomu vhodných (rozmarýn nebo tymián, který jsem použila já, levandule atd., možností je víc.) Pokud nemáte čerstvé bylinky známého a důvěryhodného původu, použijte sáček sušených.
Jak na to?
- 1 litr vody převařte, odstavte z plotny
- dejte do ní louhovat bylinky a přikryjte pokličkou.
- Když voda s bylinkami vystydne, přeceďte je, přidejte lžíci vinného octa a promíchejte.
- Slijte do přiměřené nádoby a skladujte v lednici.
- Před samotným použitím vlijte do lahvičky s rozprašovačem.
O bezinkové šťávě
Při posledním pobytu na jurtě jsem sbírala květ bezu černého, který mně osobně omamně voní a momentálně je jím provoněný celý náš byt. Byla jsem zrovna dost rozladěná a jen jsem přičichla, hned jsem se nádherně vyladila a dostala do stavu harmonie.
Už dlouho jsem se těšila, až bez rozkvete a já květy seberu a udělám si vlastní bezovou šťávu.
Zde je další všeobecně známý recept, který má drobné varianty (zastudena, bez cukru…). Tento je z Pravého domácího časopisu:
- 20 velkých květů bezu
- 2 biocitróny (neb budete krájet citróny i s kůrou a ty by neměly být ošetřeny nebezpečnými chemikáliemi, že)
- 2 litry vody
- 2kg cukru
Postup:
- Dejte do velké nádoby louhovat květ černého bezu spolu s citrónem.
- Květy se louhují 24hodin, poté se zcedí přes gázu nebo plenu do hrnce. Vymačká se přitom veškerá tekutina, hlavně z citrónů.
- Výluh spolu s cukrem přiveďte těsně k varu a míchejte, dokud se nerozpustí všechen cukr. Ten výsledný produkt zakonzervuje.
- Ještě horké slijte do čistých lahví, vypláchnutých slivovicí (včetně uzávěru). Můžete použít i jiný vysokoprocentní alkohol.
Pokud vám jako mně zbudou bylinky, usušte si je, mohou se vám na podzim a v zimě hodit do čaje (stejně jako sirup) proti kašli, rýmě, nachlazení, při chřipce. Pokud byste tedy do té doby měli všechen bezový sirup vypitý 🙂
Přeji vám nádherné rozkvetlé jaro! Užijte si jeho krás, dokud trvají…
Profesinální biožena. Biostylem denně žije a předává svým dětem, přátelům i úplně cizím lidem. Její zkušenosti v oblasti zdraví ji dovedly k rozhodnutí vzít ho do vlastních rukou a přijmout za něj plnou zodpovědnost. Svého syna s příznaky střevního zánětu léčí šetrnými přírodními prostředky. Radí lidem s trávicími potížemi, ale i těm, kteří jen chtějí jíst zdravěji, jakou stravu pro sebe zvolit. Své děti učí jíst “skutečné potraviny” místo výrobků plných náhražek. Inspiruje lidi, aby i v moderní době a při městském stylu života žili bez zbytečné chemie. V článcích a e-boocích radí, jak nezatěžovat organismus a životní prostředí jedy v potravinách a čisticích prostředcích. Víkendy netráví s rodinou na chatě, ale na jurtě. Je autorkou např. e-booků „Pohodové trávení“ a „Bio a zdravé sladkosti pod lupou“. K Lucii se můžete přidat do členské sekce, v které najdete stále přibývající inspiraci pro vaření a pečení pro zdravé trávení i tipy pro duševní pohodu a celostní zdraví.
Trackbacky/pingbacky