4 KROKY KE ZDRAVÉMU TRÁVENÍ

3. krok

Oprav to.

Co opravit v jídelníčku?

Už jste ze stravy vynechali to, co vám škodí. A doplnili to, co vám scházelo. Někdy stačí pro zlepšení nebo dokonce vymizení trávicích potíží jen to, když z jídelníčku odstraníme zánětlivé potraviny, jako jsou lepek, bílá mouka, cukr, mléko a mléčné výrobky. Co se ale může stát za chyba, kterou potřebujeme opravit? Uveďme si pár příkladů ze života nejen bezlepkáře.

Jak pozoruji na sítích i ve svém okolí, lidé vynechají lepek, pokud jim nedělá dobře, mají intoleranci apod., ale krmí se bez váhání průmyslovými, ultra zpracovanými potravinami. Byť jsou tyto potraviny bezlepkové, jejich přínos pro jejich tělo je samozřejmě nulový nebo záporný. Taková strava člověka zase jen oklikou dožene do jiných obtížích jako riziko nadváhy, cukrovky atd., nebo už je do nich zahnala. Trávení mohou zhoršovat také přídatné látky jako siřičitany nebo fosforečnany, které se do průmyslových potravin běžně přidávají. Ani bezlepkový dort, když je plný cukru nebo smetany, kterou máte potíže zpracovat a strávit, vám k ničemu dobrému nebude.

Pak jsou tu bezlepkové směsi na pečení. Když se podíváte na jejich složení, podivíte se, že se to ještě může jmenovat potravina. To je jen pár příkladů ze života bezlepkářů. Možná že to znáte sami. Nevadí, dá se to změnit a udělat zdravěji. Proto moje tipy níže, proto tahle vysvětlení a moje podpora tady v kurzu i celém Klubu Pohodové trávení.

Aby v tom bezlepkáři nebyli sami jako ti jediní hříšníci, uveďme si ještě příklad těch, kdo se chtějí vyhnout cukru. To je moje oblíbené téma a přiznám se, že to bylo moje velké osobní téma. I ty průmyslové náhražky (v mém případě to byly náhražky masa) jsem si kdysi vyzkoušela. A už je to dlouho, co jsem si konečně všimla, co to obsahuje a že ani tzv. zdravá náhražka cukru v podobě všelijakých, i přírodně se tvářících sladidel, není to pravé naše zdraví.

Takže milujete sladkosti, ale víte, že to není dobré pro vaše zdraví a chcete začít kupovat zdravé sladkosti. Jdete do nějaké té zdravé výživy, bio obchodu, bio koutku atp. a tam si koupíte nejmíň o polovinu dražší sušenky, lízátko nebo džem a máte dobrý pocit, že jste pro sebe udělali něco prospěšného. A že budete mlsat konečně zdravě. Ale ouha – chyba lávky! Pokud si prostudujete etikety, zjistíte, že (zvlášť u některých typů sladkostí) někdy obsahují třeba sladidla jako glukózový nebo fruktózový sirup. Pořád ještě si můžete říkat: To bude přírodní, když tam je fruktóza. A ono je to ve skutečnosti celé umělé a vlastně ještě horší než klasický cukr.

Proč je to tak složité? Hotová věda, že?

Protože lidé začali vymýšlet… Co udělat líp než příroda a také jak to udělat pohodlněji (proto trvanlivé potraviny plné umělých přísad, zato bez živin…, aby se to rychle nekazilo). A samozřejmě pro vidinu zisku. Cílem nebylo blaho lidstva a lidské zdraví. I když se možná vyskytli i tací, kteří to takhle mysleli… Ale s margariny (= extrémně zdravotně nevhodnými umělými tuky) začal Napoleon – tím se krmilo vojsko, ne chudý hladovějící lid. A umělá sladidla? Neznáte jejich příběh, třeba příběh aspartamu, původně bojové látky? Tedy ne chudáci cukrovkáři, těm se to nabídlo až pak. Člověk by se smál, kdyby to nebyla pravda…

Takže na ledasco je třeba si dát pozor, když si chcete dát dohromady stravu.

Ale co opravit i v životě? Proč?

Protože sebelepší úprava jídelníčku vám nepřinese plné zdraví, které očekáváte, pokud si nedáte dohromady i svůj život. Tak jak ho žijete, s kým i jak ho prožíváte a vnímáte. Pokud se tímhle odmítnete zabývat, můžete být zklamaní, že vaše snahy o ozdravení stravy vám nezajistily pevné zdraví, v prvé řadě zdravé trávení, kvůli kterému jste sem přišli.

Pokud tedy nechcete, nevěříte, odmítáte a všelijak se snažíte vyvlíknout z toho, že máte napravit svůj život, pokud máte potíže s trávením nebo i jiné, jako jsem měla kdysi já – ekzém, časté virózy a nachlazení, velmi silný, dlouhotrvající kašel, pak se vraťte o 2 kroky zpátky. Nejste ještě připraveni na to opravovat. Nejdříve se musíte něčeho, co vám škodí a tíží vás, zbavit a pak přidat to dobré, co vám bude prospívat a co vyplní tu mezeru, která ve vašem životě vznikla. A s jídlem je to stejné.

Pokud jste připraveni opravovat, pojďte dál. Níže najdete malý přehled toho, co byste měli opravit, pokud jste to zatím neudělali, a čím to nahradit. Abyste neměli pocit, že strádáte. Pak by vás totiž nic nemotivovalo k tomu se té změny držet.

Najdete tu jako vždy recepty, které vám se změnou pomohou a články, které se týkají 3. kroku kurzu.

Čím nejčastěji lidé hřeší?

POKUD TO TAKÉ DĚLÁŠ, OPRAV TO A UŽ SE TÍM NETRAP

Jsi na cestě za zdravou stravou a zdravým životním stylem, ale pořád se ti nedaří toho zbavit? Můžeš to opravit, každý den je nová šance to napravit. Třeba když pořád vyhledáváš:

  • nezdravé sladkosti
  • smažená jídla
  • průmyslová jídla
  • uzeniny

Tady dole najdeš inspiraci v receptech a v článcích. Pomohou ti se změnou stravy a pokud budeš chtít, tak i se změnou životního postoje na prospěšnější…

 

Jak si pochutnat a přitom nehřešit? Nahraď hříšná jídla něčím lehčím, zdravějším pro trávení i celkové zdraví.

Co opravit a proč?

Dietní prohřešky

Prokazatelně je doba průmyslových potravin dobou, kdy lidé začali ve vysoké míře trpět chorobami jako cukrovka, obezita a nemoci srdce. Proto vynechat průmyslově vysoce zpracované výrobky a také průmyslový (hlavně bílý, ale nejen bílý) cukr, je ta nejrozumnější věc, kterou pro své zdraví a ochranu před těmito nemocemi můžete udělat.

Záněty všeho druhu, včetně toho střevního, jsou se způsobem stravování spojovány obdobně.

 

Že mlsat a užít si slané dobroty se dá zdravě, bez kil navíc a trávicích obtíží, se můžete přesvědčit sami, když vyzkoušíte recepty, které najdete tady v kurzu.

Pro více inspirace v receptech běžte do Klubu, do oddílu Recepty. 

Jak si ve zdraví užívat sladkosti, maso a různé pochutiny?

Jde to i bez přidaných cukrů, tuků a bílé mouky.

MÁTE VŠE PŘEČTENO?