Hledáte, jak snadno, rychle, chutně a přitom zdravě péct? Mám pro vás dnes 2 tipy na vynikající zdravý dort. A dokonce ani péct nemusíte. Mám nasbíráno spoustu receptů a tyto dva patří mezi osvědčené. Dnešní datlový a mrkvový dort mohu doporučit na oslavy (jako to bylo teď na jaře u nás, kdy se s oslavami roztrhl pytel) nebo jako zpestření sváteční velikonoční tabule.

Osobně nejsem vitarián, tedy člověk stravující se syrovou stravou. Občas ale ráda využívám vitariánské tipy (ohledně zpracování ořechů nebo tipy na sladkosti). Často kombinuji raw krémy s klasicky pečeným korpusem.

Raw datlový dort s avokádovým krémem

Ingredience stačí spíš na menší dort. Na dort o průměru cca 20 cm přidejte aspoň jednou tolik množství surovin.

Budete potřebovat:

Na korpus:

  • půl šálku vlašských oříšků (já jsem tentokrát použila směs z pistácií, mandlí a kešu ořechů)
  • půl šálku slunečnicových semínek
  • čtvrt šálku asi na 2 hodiny namočených sušených datlí

Na zelenou avokádovou náplň:

  • půl avokáda
  • 1 banán
  • 1 lžíci medu (nebo 3-4 lžíce datlového sirupu případně samotných datlí)
  • 1 lžíci kokosového oleje
  • 1 banán na vršek polevy a 10 datlí (nakrájených na malé kousky)

Na náplň z kakaa nebo karobu:

  • půl avokáda
  • 1 banán
  • 1 lžíci medu (nebo 3-4 lžíce datlového sirupu případně samotných datlí)
  • 1 lžíci kokosového oleje
  • 2 lžíci kakaa (nebo karobu)
  • 1 lžičku skořice
  • 3 lžíce nasekaných kakaových bobů (já osobně nedávám)

Postup:

  • Rozmixujte všechny ingredience na korpus a rukou vytvořte tuhou hmotu, kterou naplníte formu. Dejte do lednice odležet a ztuhnout.
  • Náplně můžete vytvořit buď každou zvlášť, nebo, což je podle mě jednodušší, oba stejné základy náplní připravíte najednou a pak jen přimícháte do jedné půlky kakao (karob). Náplň vytvoříte opět tak, že suroviny rozmixujete.
  • Vytáhnete těsto z lednice a vlijete zelenou náplň. Na tu pokladete plátky banánu a kousky datlí a zalijete kakaovou (nebo karobovou) náplní. Dáte na noc do lednice nebo alespoň na 4-5 hodin) a máte hotovo.

 

Další tip na zdravé mlsání

Mrkvový raw dort s citrónovou polevou

Tento dort vytvoříte ve formě o průměru cca 22 cm.

Ingredience na korpus:

  • 2 mrkve (250 g)
  • 200 g vlašských ořechů + hrst na ozdobu (pokud možno namočené a usušené, jak na to, si můžete zjistit u autorky receptu)
  • 125 g hrozinek
  • 40 g strouhaného kokosu
  • 1-2 polévkové lžíce medu podle chuti (moje verze, nerada používám agávový sirup, který je oblíbený u vitariánů)
  • 1 čajová lžička skořice
  • 1/2 čajové lžičky perníkového koření

Ingredience na polevu:

  • 100 g kešu ořechů
  • 3 polévkové lžíce citronové šťávy
  • 1-2 polévkové lžíce medu
  • 4 polévkové lžíce vody
  • 1 polévková lžíce kokosového oleje
  • špetka vanilky

Postup:

  • Minimálně 4 hodiny (nejlépe ale přes noc) nechte namáčet kešu ořechy.
  • Rozinky nechte namáčet aspoň 1 hodinu.
  • Mrkev oloupejte a vložte do mixéru. Promixujte na malé kousíčky.
  • Mrkev nechte v mixéru a přidejte slité rozinky a všechny ostatní suroviny na korpus. Mixujte pomocí „pulsů“. Vždy setřete hmotu ze stěn mixéru a opět krátce promixujte. Pozor, ať směs nerozmixujete až do pasty.
  • Hmotu můžete přendat do misky a ručně promíchat, aby se koření rovnoměrně rozmíchalo.
  • Směs natlačte rovnoměrně do formy a dejte do lednice.
  • Mezitím si připravte polevu. Kešu ořechy slijte a dejte do omytého mixéru. Přidejte všechny ostatní suroviny a nechte mixovat, dokud nebude konzistence hladká.
  • Korpus vyndejte z lednice a rozetřete na něj připravenou polevu. Posypejte vlašskými ořechy.
  • Dort dejte do lednice a nechte pár hodin uležet.

 

Dopřejte si to nejlepší, pochutnejte si a hlavně mlsejte zdravě!

Pokud vás zdravé mlsání zajímá, podívejte se na eBook ZDARMA!

Bio a zdravé sladkosti pod lupou >>

Vyznává zásady zdravého životního stylu, ráda a zdravě jí, baví ji tvořit zdravé domácí výrobky a, pokud je třeba, léčí se přírodními prostředky. Záleží jí na zdraví svém, své rodiny, ale i naší planety. V souladu s těmito zásadami se snaží vést svůj život. Proto i ve své práci inspiruje lidi k podobnému přístupu. Je autorkou eBooků „Bio a zdravé sladkosti pod lupou“, „Kuchyň bez zbytečné chemie“ a „5 tipů, jak si jídlo užívat a snadno ho zažívat“.