Vejce coby symbol zrození nového života stojí v centru velikonočních svátků. Můžeme je různě zdobit, malovat… Ale co když je času pomálu a podmínky spartánské jako např. u nás na jurtě, když tam trávíme Velikonoce? Pak asi jako já zvolíte nejjednodušší a tradiční způsob barvení přírodninami, které doma najdete. Ani pečení piškotového beránka není nic složitého a zvládne ho i začátečník. Já mám ale pro vás tip na trochu neobvyklého beránka. Takže jestli chcete zkusit tentokrát něco jiného než klasický piškot, pojďte si pro recept.
Doufám, že ode mě máte dost inspirace k tomu, aby se Velikonoce u vás doma, ať už tradiční nebo netradiční, nesly v duchu zdraví a přírody, kterou Velikonocemi oslavujeme… Nestyďte se v komentářích pod článkem pochlubit svými tipy na přírodně laděné Velikonoce.
Nejdřív opakování: vajíčka barvená přírodou a pak tip na kokoberánka 🙂
Pro přírodní barvení můžete použít řadu surovin, které máte doma zcela běžně.
Pro žlutou barvu:
kurkuma
Pro červenohnědou:
cibulové slupky (žluté cibule)
Pro hnědou nebo červeno růžovou (záleží na původní barvě vejce):
červená řepa, červené víno, modré zelí
Pro modrofialovou:
borůvky
Pro zelenou:
špenát, kopřivy
Já osobně používám i pro barvení vejce domácí, proto nebývá odstín tak jasný. Výraznější barvy můžete docílit u barvení kopřivami, červenou řepou, zelím nebo vínem tím, že si pořídíte bílá vejce. Ta se ale u nás příliš nevyskytují a musejí se dovážet. I proto bílá vejce prakticky nepoužívám.
Přírodní volba vám přinese:
- Možnost vyhnout se nakupování průmyslových barviv (=potravinářských, které jsou podezřívány např. z působení dětské hyperaktivity)
- Zdraví a klid. Pokud se totiž barva dostane pod slupku, vůbec se nemusíte trápit otázkou, zda je to zdravé nebo ne, ani u dětí…
- A konečně krásně obarvená vajíčka, která lze dozdobit mnoha technikami (malováním voskem, škrábáním, lepením všelijakých motivů a ozdob, což zvládnou i děti).
Totéž můžete udělat i v případě barvení polevy, např. na perníčky
Přimícháváte do polevy karob, kurkumu nebo šafrán, šťávu z červené řepy atd. Víc o barvení polevy bez aditiv, syntetické chemie… tady.
Kokoberánek, který se nezakoktá
Vyzkoušejte tohohle trochu jiného, ale moc dobrého beránka. Prima na něm je, že část klasické, i když špaldové, mouky můžete nahradit kokosovou (já jsem to dělala půl na půl, ale pokud nejste na kokosovou mouku a práci s ní zvyklí, začněte raději maximálně s poměrem 1 díl kokosové na 2 díly špaldové mouky).
Co na beránka potřebujete?
Suroviny:
- 4 vejce – můžete nahradit 1 vejce půlkou banánu
- špetka soli
- pár kapek citrónu
- 100 g třtinového cukru
- 120 g mouky: 60 g špaldové, 60 g kokosové
- 1 – 2 hrsti jemně strouhané mrkve
- 1 1/2 lžičky bezfosfátového prášku do pečiva nebo jedlé sody
- kokos nebo kokosová mouka na posypání
Jak na to?
Postup:
- Oddělte bílky od žloutků a ušlehejte tuhý sníh z bílků, špetky soli a pár kapek citrónu.
- Zvlášť ušlehejte žloutky s cukrem. Cukr přidávejte postupně.
- Do vyšlehaných žloutků s cukrem opatrně vmíchejte mrkev, mouku s práškem do pečiva, resp. sodou.
- Opatrně vmíchejte i tuhý sníh z bílků. Hotové těsto přendejte do předem vymazané a kokosovou moukou nebo kokosem vysypané formy na beránka.
- Pečte v troubě předehřáté na 180 °C 20 – 30 min. Po 20 minutách kontrolujte špejlí, jestli už je těsto upečené.
- Z formy beránka vyndávejte opatrně a pomalu. Bude křehčí než klasický piškotový.
- Pak ho posypejte strouhaným kokosem nebo kokosovou moukou.