Přeji vám krásné Velikonoce

Doufám, že jste u mě v těchto svátečních dnech našli inspiraci k tomu, aby se ty vaše Velikonoce, ať už tradiční nebo netradiční, nesly v duchu zdraví a přírody. Co jiného nakonec Velikonocemi oslavujeme? (Křesťanskou symboliku ponechme stranou, i když je s tou přírodní přirozeně v mnohém v souladu: beránek, nový život…)

Přirozeně barevná vajíčka

Vejce coby symbol zrození nového života stojí v centru našich velikonočních svátků. Můžeme je různě zdobit, malovat… Ovšem pokud je času pomálu a podmínky tomu nenahrávají (např. u nás na jurtě), oceníte jistě jednoduchý, tradiční, ale osvědčený způsob jejich barvení.

Pro přírodní barvení můžete použít řadu surovin, které máte doma zcela běžně.

Pro žlutou barvu:

kurkuma

Pro červenohnědou:

cibulové slupky (žluté cibule)

Pro hnědou nebo červeno růžovou (záleží na původní barvě vejce):

červená řepa, červené víno, modré zelí

Pro modrofialovou:

borůvky

Pro zelenou:

špenát, kopřivy

Já osobně používám i pro barvení vejce domácí, proto nebývá odstín tak jasný. Výraznější barvy můžete docílit u barvení kopřivami, červenou řepou, zelím nebo vínem tím, že si pořídíte bílá vejce. Ta se ale u nás příliš nevyskytují a musejí se dovážet. I proto bílá vejce prakticky nepoužívám.

Přírodní volba vám přinese:

  • Možnost vyhnout se nakupování průmyslových barviv (=potravinářských, které jsou podezřívány např. z působení dětské hyperaktivity)
  • Zdraví a klid. Pokud se totiž barva dostane pod slupku, vůbec se nemusíte trápit otázkou, zda je to zdravé nebo ne, ani u dětí…
  • A konečně krásně obarvená vajíčka, která lze dozdobit mnoha technikami (malováním voskem, škrábáním, lepením všelijakých motivů a ozdob, což zvládnou i děti).

Přeji vám Velikonoce plné barev, zdraví, přírody a hlavně pohody.

Vyznává zásady zdravého životního stylu, ráda a zdravě jí, baví ji tvořit zdravé domácí výrobky a, pokud je třeba, léčí se přírodními prostředky. Záleží jí na zdraví svém, své rodiny, ale i naší planety. V souladu s těmito zásadami se snaží vést svůj život. Proto i ve své práci inspiruje lidi k podobnému přístupu. Je autorkou eBooků „Bio a zdravé sladkosti pod lupou“, „Kuchyň bez zbytečné chemie“ a „5 tipů, jak si jídlo užívat a snadno ho zažívat“.