Jak to udělat, abychom podzim nejen prožili, ale i pořádně užili… To je mé téma už spoustu let. Jsem doslova alergická na chlad (jak se jednou vyjádřil jeden sice sympatický, ale klasický doktor, který mi s mým neustálým kašlem a rýmou pomoct nedokázal). A to ne! Řekla jsem si dost, když jsem si hned v září uhnala zánět dutin, a sepsala nejen pro sebe, ale i pro vás, pokud to taky potřebujete, zásady, které bychom měli dodržovat v chladném období. Jeho konec se nám přiblíží až v období jahod. Takže bychom tomu měli věnovat pozornost…

Nakonec vám dám tip na výbornou polévku vhodnou pro chladné dny. Dočtěte tedy článek až do konce!

1. Teplé jídlo – teplo na těle i v těle: konec studených nápojů a jídel

Jakmile přijde k podzimu ochlazení, hned cítím, že to sushi, co chystám synovi k obědu do školky, se mi úplně jíst nechce. Brrrr. V tomto období je potřeba dbát na zahřívání nejen dostatkem oblečení, pokud o sobě víte jako já, že se snadno prochladnete, ale je třeba zahřívat se i zevnitř. A nemyslím teď alkoholem. To by měla být spíš jen sváteční záležitost (nebo nějaký léčivý likér).

Po ránu si dejte kvalitní čaj nebo kávu. Nebo nejlépe „po čínsku“ teplou vodu na rozehřátí organismu a rozhýbání trávení. Co naopak raději ne? – Ochlazující a také zahleňující účinky má mléko a výrobky z něj. Vyhýbejte se proto v chladném období (minimálně když jste nachlazení) výrobkům především z kravského mléka.

Co si vařit

Polévky – základ pro chladné období

  • vývary masové, zeleninové, kombinované
  • „krémové“ polévky (bez mléka) – z dostupné tuzemské zeleniny, jedno i vícedruhové („krém“ můžete udělat tak, že po uvaření polévku rozmixujete; když přidáte ovesné vločky, máte hlavní jídlo)

Kaše

To je klasika nejen jako snídaně. Pochutnat si na na kaši můžete kdykoli během dne (jen ne později večer před spaním).

  • ovesná (je nejvýživnější, nejvíc zasytí, dávejte jí přednost)
  • pohanková
  • jáhlová…

Pyré z ovoce pro oslazení

Pokud to potřebujete kvůli chuti. Jinak na sladké spíš zapomeňte a užívejte si ho raději jen svátečně (jak na zdravé sladkosti se dozvíte v e-booku zdarma). Sezónní ovoce krátce povařte a dochuťte zahřívacím kořením (koukněte níž do článku, určitě ho znáte). Pyré můžete několik dní skladovat v ledničce. Může být:

  • jablkové
  • švestkové
  • hruškové

Maso a rýže

Kombinace, která mě nezklame. S příchodem chladu na mě jde i chuť na maso a potřeba udělat si zásoby tuku na zimu.

Vejce

Jsou pro mě celoroční každodenní zdroj bílkovin a tuků. Výborná jsou po ránu. Ale dopřát si je můžete i přes den (jen na noc radši ne). Pozor jen při nachlazení, mohou trochu zahleňovat. Když jsem nastydlá, radši na pár dní přecházím na ranní kaši.

2. Zahřívací potraviny – pomocníci pro chladné období

Co zařadit do jídelníčku klidně každý den?

  • pohanku
  • „vánoční“ nebo perníkové koření jako je skořice, hřebíček, badyán
  • kurkumu – hodí se skoro do každého jídla, i sladkého (stačí špetka, je dost výrazná); je zázračným pomocníkem při prevenci chřipkových onemocnění

Co zařadit občas, např. při nachlazení nebo jen tak pro zahřátí?

Zázvor. Všude se sice dočtete, jak je zdravý a abyste si z něj dělali čaj. Ovšem to by mělo platit jen při nachlazení, příležitostně pro zahřátí nebo oživení stravy. Zázvor je silná léčivka a s takovou radím zacházet opatrně, i když je úžasně léčivá.

3. Lokální a správně upravené – základ zdraví i na podzim

Konec většiny exotického ovoce (např. banánů, ale hlavně citrusů – víte možná, jak je to s jejich úpravou, než se k vám tyto, údajně, zdravé plody dostanou.) Konec dovezené zeleniny (např. rajčat – když pominu opět chemickou povrchovou úpravu, moc vitaminů si z nich v tomto období nevezmete). Jsme uzpůsobeni nejlépe přijímat to, co roste právě teď u nás a lze i nějakou dobu skladovat (jablka, cibule, česnek, dýně, zelí, kapusta, červená řepa). Rajčata vyrostlá ve Španělsku pod foliovníky nebudou nejvýživnější (ani nejchutnější).

A pamatujte si: plody jako citrusy nebo rajčata mají ochlazující účinky, a hodí se proto do teplého období.

Vhodná úprava v chladném období:

  • vaření
  • dušení
  • pečení (sem tam jako oživení)
  • a hlavně fermentování

Takové kysané zelí, nebo zelí v kombinaci s mrkví a cibulí – to je vynikající způsob, jak si připravit zeleninu plnou vitaminů (C, K, B), minerálů, ale hlavně prospěšných bakterií, potřebných pro zdraví našich střev. A Když jsou zdravá střeva (teď je období, kdy je citlivé tlusté střevo), jsme zdraví i celkově. Naše imunita sídlí právě ve střevech.

Pozor! S kvašenou zeleninou se musí po troškách. V malých množstvích by měla být pravidelnou součástí našeho jídelníčku, hlavně na podzim a v zimě, kdy u nás přirozeně (klasická) zelenina neroste.

4. Bylinky – pomocnice nejen v chladném období

Jako prevence nebo když už je oheň na střeše a přijde na nás nachlazení, kašel, viróza, schvácenost…

Psala jsem, jak nám pomáhá šípek. Jaké léčivé přípravky si z něj můžete vyrobit, si připomeňte tady. Bez černý a přípravky z jeho květů a plodů, to je další zázrak naší přírody. Pro léčbu nebo jen zpříjemnění atmosféry můžete využít aromaterapii.

Pokud byste potřebovali pomoci silnějšími prostředky, je tu tradiční čínská medicina a její účinné byliny. Také ji využívám, zdraví máme jen jedno a někdy je prostě potřeba tělu pomoci více (když už správná strava sama o sobě nestačí; např. právě pokud jsou zanesená střeva a je nutné je vyčistit).

5. Nejen strava, ale i odpočinek – podzim je čas klidu a spočinutí

Je to tak. Pokud budete nakrásně dodržovat zásady správné zahřívací stravy (a to uděláte dobře, pokud jste náchylní k podzimním rýmičkám), ale nebudete dost odpočívat, dožene vás nemoc dřív anebo později. Je to rozhodně pravděpodobné. Tělo vás prostě donutí si odpočinout…

Určete si proto každý den, co je opravdu potřeba udělat. Co ne, odložte nebo delegujte na někoho jiného (v práci i doma). Když už se začnete cítit unavení, zvolněte, dejte si chvilku pauzu, vyplatí se to. Večer běžte do postele dřív (o půl hodiny, hodinu, jak se vám to vydaří, ale ideálně v 22, maximálně 23 hodin.)

Co udělat, aby to fungovalo a byli jsme zdraví?

  1. napsat si, co budu nakupovat a vařit během podzimu
  2. poznamenat si, jak se budu léčit, pokud přeci jen přijde onemocnění z chladu
  3. zvýraznit si, na kterém z popsaných bodů potřebuji nejvíc zapracovat, abych byl/a tento podzim zdravější, nebo ještě lépe, úplně zdráv/ zdravá (např. já vím, že musím hlavně víc odpočívat).
  4. to nejtěžší: dodržet, co jsem si předsevzal/a a dělat to
  5. zapsat se do seznamu a počkat na e-book Trávení v pohodě, vašeho elektronického pomocníka, který vám celý týden bude plánovat nákupy a jídla (i prochladné období). Napsat si o něj můžete na konci článku.

Tip na zahřívací podzimní polévku

MRKVOVÁ POLÉVKA SE ZÁZVOREM

Potřebujete:

  • 8 středních mrkví
  • 1 malou cibuli
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • kousek zázvoru (cca 4 cm)
  • 2 vejce
  • sůl, pepř, kurkuma
  • petržel na ozdobu (máte-li)

Postup:

  • Nakrájejte nadrobno cibuli. Dejte dusit (na vodě, pokud vás trápí vážné nebo akutní trávicí potíže; nebo restujte chvilku na kvalitním oleji).
  • Přidejte očištěnou mrkev nakrájenou na větší kousky.
  • Zalijte horkým vývarem, přidejte nahrubo nastrouhaný oloupaný zázvor a vařte asi 10 minut, než mrkev změkne.
  • Rozkvedlejte vejce a přilijte do polévky.
  • Pomocí (tyčového) mixéru polévku rozmixujte.
  • Dochuťte solí, kurkumou a pepřem (s tím opatrně při trávicích potížích).

Oproti jiným běžným postupům nedoporučuji přidávat citrusy.

Pokud fandíte zdravé stravě a oceníte pomoc při vymýšlení toho, co uvařit, napište si už teď předem o chystaný e-book pro POHODOVÉ TRÁVENÍ. V čem bude jiný než spousta jiných e-booků o zdravé stravě? Objevíte v něm, jak si připravit jídlo zdravé, chutné a hlavně lehce stravitelné. Vhodné i při vážných potížích s trávením. Jestli je to to, co potřebujete, klikněte a napište si o něj >>

Na vámi zadaný email ode mě dostanete zprávu, až bude e-book hotový a před tím zdarma i pár receptů jako ochutnávku.

Vyznává zásady zdravého životního stylu, ráda a zdravě jí, baví ji tvořit zdravé domácí výrobky a, pokud je třeba, léčí se přírodními prostředky. Záleží jí na zdraví svém, své rodiny, ale i naší planety. V souladu s těmito zásadami se snaží vést svůj život. Proto i ve své práci inspiruje lidi k podobnému přístupu. Je autorkou eBooků „Bio a zdravé sladkosti pod lupou“, „Kuchyň bez zbytečné chemie“ a „5 tipů, jak si jídlo užívat a snadno ho zažívat“.