Ukážu vám, jak zdravě péct i nepéct: Vánoce se blíží
A ani o svátcích nemusíme dělat kompromisy, pokud jde o naši stravu a péči o zdraví. Jak to ale udělat, když odevšad útočí ti alobaloví mikulášové všelijakého složení a kolekce s cukrlátky plnými cukru, jak název napovídá? Jak kupovat jen opravdu zdravé sladkosti bez škodlivých sladidel a aditiv?
Poraďte se s chytrou e-knihou. Pokud ještě nemáte e-book Bio a zdravé sladkosti pod lupou, napište si o něj TADY. Je zdarma. >>
V tomto článku vám přináším recept na zdravé a rychlé kokosky a stručné připomenutí zdravých nepečených tyčinek (kuliček, viz dále), které znáte z předchozího článku. Tentokrát se představí v roli kuliček ze sušeného ovoce a oříšků.
Kokosky s pomerančem
Inspirací mi byl veganský recept, který si ovšem můžete dle svých preferencí přepracovat na vegetariánský. 🙂 Já jsem ho také přetvořila do podoby, která vyhovuje mně. Připravovala jsem je tak, aby si je bezpečně mohl dát i náš syn.
Výsledný produkt obsahuje jen přirozeně se vyskytující cukry (z ovsa, ovoce). Neobsahuje žádný přidaný cukr ani tuk. V receptu ale uvádím i další možnosti, jak cukroví připravit v méně dietní podobě.
Ingredience:
- 250 g ovesné „smetany“ (já jsem vytvořila hustý ovesný nápoj, pro bezlepkovou variantu použijte např. nápoj z ořechů, který si můžete vyrobit sami doma)
- 100 g rýžových vloček
- 150 g strouhaného kokosu
- 100 g datlové šťávy nebo sirupu (mohu doporučit i kokosový cukr)
- trochu semínek z vanilky (nebo 1 vanilkový cukr, pokud chcete mít směs sladší)
- šťáva a kůra z 1 pomeranče, nejlépe v bio kvalitě (pokud bio pomeranč nemáte, kůru, stejně jako v případě jiných citrusů, nedoporučuji používat pro riziko zdraví nebezpečných postřiků, které zcela nelze z jejich kůry smýt)
- 100 g karobu a trocha datlové šťávy (může být též kakao nebo hořká čokoláda na vaření)
- 2 pl kokosového tuku (já jsem vynechala, protože jsem dělala dietní variantu pro syna)
- 1 čl třtinového cukru (také jsem vynechala)
Postup:
- Smetanu nalijeme do hrnce, přidáme 1 dcl vody, 1 dcl šťávy z pomeranče, vanilku a vločky.
- Přivedeme k varu, zmírníme a zvolna vaříme asi 10 minut až do zhoustnutí.
- Odstavíme, přidáme sladidlo, kůru z bio pomeranče, kokos a dobře promícháme.
- Necháme chvíli chladnout a naplníme pytlík na zdobení, kterým tvoříme kokosky na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečeme v troubě na 175°C 10-12 minut do zhnědnutí.
- Necháme vychladnout a pak namáčíme spodek kokosek v karobu (rozpuštěné čokoládě s tukem a cukrem).
Originální tipy na zdravé cukroví a jiné zdravé sladkosti, dobré i pro vaše trávení a skvělou formu, najdete spolu s dalšími sladkými recepty v e-booku Mlsání s čistým svědomím. >>>
Kuličky ze sušeného ovoce
Použijte postup dle receptu z předchozího článku.
Připomenu krátce ingredience:
- sušené ovoce
- semínka
- oříšky
- kakao, karob, vanilka atd.
Stručně k postupu:
- namočíme ovoce ad. ingredience
- rozmixujeme a vypracujeme těsto (může být měkčí, pokud děláme kuličky)
- obalujeme (v případě kuliček) ve strouhaném kokosu, karobu atd.
Chcete další recept na zdravé cukroví – bez lepku, mléka a cukru?
Objednejte si ho. Přijde vám mezi recepty na ochutnávku z e-booku Pohodové trávení. >>>
Dobrou chuť a mnoho zdraví o Vánocích a v celém novém roce!
Doufám, že je prožijete v klidu a dobrém zdraví i díky mým tipům. 🙂