Když dozrává černý bez, moje srdce se raduje. Těším se na pohlazení, které nám bezinky přinesou v podobě šťáv, likérů nebo želé. Pojďte si pro inspiraci a mrkněte na recepty. A pokud pochybujete, proč bezinky vůbec sbírat, připomenu jejich léčebné účinky. Čtěte až do konce. Tam pro vás mám tip, jak ještě můžete využít léčivé „lektvary“, které si z bezinek vyrobíte.

Jak nás léčí plody černého bezu?

Nejen pro léčbu potíží, které už nastaly, ale i pro jejich předcházení, plody černého bezu využijete při:

  • předcházení angín a úporných kašlů
  • chřipce
  • zácpě
  • vodnatelnosti (má močopudný účinek)
  • revmatizmu
  • nachlazení, prochladnutí, bolestech z prochladnutí
  • potřebě se vypotit
  • zahlenění
  • rýmě
  • zánětu průdušek
  • bolesti hlavy, zubů, uší
  • bolestech nervového původu
  • neuritidě a neuralgii trojklanného nervu
  • výhřezu meziobratlové ploténky a ischias

Mezi další pozitivní účinky bezinek patří schopnost ničit hnilobné bakterie, zklidnění účin ničení volných radikálů (možných zdrojů rakoviny).

Tipy pro sběr bezinek

Sběr bezinek si alespoň trochu promyslete.

  • Najděte si nejlépe místo mimo znečištěná města nebo pole, kde se používají průmyslové postřiky.
  • Sbírejte jen zralé plody.
  • Sbírejte suché bezinky. Rozhodně ne po dešti.
  • Bezinky v nezralé podobě můžete jíst také, ale pozor! Jen v malém množství. Mají silně projímavé účinky. To mohu dosvědčit z vlastní smutné zkušenosti… Může se objevit i zvracení.

Bezinková šťáva

Mám pro vás dva postupy. První využijete, máte-li k dispozici odšťavňovač, který vám vyrobí něco jako smoothie (hodně hustou šťávu až kaši pro zachování cenných látek ze slupek). Druhý je klasický, kdy vaříte plody celé.

Šťáva vyrobená s pomocí odšťavňovače

Připravte si:

  • 1 l bezinkové šťávy (odšťavněte plody)
  • 500g cukru (nejlépe kokosového, palmového nebo aspoň nerafinovaného hnědého)
  • kousek vanilkového lusku (pokud ho máte)

Jak na to?

  • Čerstvou šťávu přelijte do většího hrnce. Přidejte cukr, vanilku a přiveďte k varu.
  • Vařte asi 15 minut.
  • Šťávu nalijte do právě vyvařených lahví. Uzavřete víčky potřenými pálenkou.

 

Šťáva z povařených celých bezinek

Připravte si:

  • 1l šťávy z bezinek
  • 300g cukru (nejlépe kokosového, palmového nebo aspoň nerafinovaného hnědého)
  • 1 lžičku kyseliny citronové (doporučuje se kvůli konzervaci, já osobně dávám přednost přírodnímu „céčku“ v podobě citrónové šťávy, té je ale potřeba dát aspoň 1 velkou lžíci)

Jak na to?

  • Bezinky rozvařte a prolisujte. Nepřidávejte žádnou vodu.
  • Přidejte cukr a citrónovou šťávu (kyselinu citronovou).
  • Nalijte do vyvařených lahví. Můžete ještě 20 minut sterilovat při teplotě 80 °C.

Bezinkové želé

Uvádím ingredience pro menší množství želé. Někdo si na jeho chuť musí zvyknout, proto si ho možná na poprvé udělejte jen jednu dvě skleničky. K dispozici máte znovu dva postupy (s odšťavňovačem a bez něj).

Postup s odšťavňovačem

Připravte si:

  • 4 dcl bezinkové šťávy (odšťavněte plody nebo povařte bobule a propasírujte)
  • 5g agar agaru (řasy, která nahradí želírovací hmotu)
  • 400 g cukru (já mám nejradši kokosový nebo palmový)
  • čtvrt lžičky skořice
  • 3 hřebíčky
  • 4 lžičky citronové šťávy
  • 30 ml rumu (dle volby, ale já doporučuji jako výbornou dospěláckou variantu)

Jak na to?

  • K bezinkové šťávě přidejte agar a nechte hodinu bobtnat v hrnci.
  • Přidejte zbytek ingrediencí. Přiveďte k varu a vařte 20 minut.
  • Nakonec můžete přidat rum.
  • Nalijte do vyvařených sklenic a nechte vychladnout v uzavřených sklenicích. Nedoporučuji dávat dnem vzhůru, tím jen roste riziko, že želé začne plesnivět.

Z povařených celých bezinek

Připravte si:

  • 1l šťávy z bezinek (viz dále Jak na to)
  • 400g cukru
  • 1 lžíci citronové šťávy (nebo lžičku kyseliny citronové)
  • 10g agar agaru

Jak na to?

  • Kuličky bezu rozvařte.
  • Když se část vody odpaří, prochladlou hmotu propasírujte.
  • Na litr této šťávy přidejte 400 g cukru a vařte, až se množství šťávy zmenší o polovinu.
  • Nakonec přidejte citronovou šťávu (kyselinu citrónovou) a agar agar.
  • Ještě horké nalijte želé do vyvařených sklenic a uzavřete víčky potřenými pálenkou.

Klasika: čaj ze sušených bezinek

Možná dáváte přednost bylinným čajům a léčení bez cukru. To můžu jen schválit, a proto tu máte ještě tip na sušení bezinek:

  • Bezinky natrhejte v celých trsech, zavěste mimo dosah slunce a nechte zaschnout.
  • Pak je otrhejte a sušte mírně v otevřené troubě při teplotě asi 50 °C. Dobře usušené uložte do plátěného pytlíku nebo papírového sáčku.
  • Na šálek čaje potřebujete lžičku bezinek, které necháte asi 10 minut vyluhovat a pak je slijete.

Ať vám plody černého bezu přinesou v chladných měsících dostatek zdraví!

Nezapomeňte na dobrou duševní pohodu a dobré vztahy!

Nakonec tip navíc…

Rádi vyrábíte nebo byste chtěli vyrábět zdravé domácí (a nejen sezónní) pochutiny? Nemáte stejně jako já rádi uhoněné předvánoční období plné komerčního šílenství? Ono se totiž blíží! Můj tip pro vás je:

Vyrobte si bezinkové šťávy nebo želé víc, pěkně zabalte a darujte přátelům. Uvidíte, že je potěšíte a možná o mnoho víc než kupovaným, mnohdy neosobním dárkem. Darujte svým nejbližším zdraví z přírody a užijte si díky tomu i pohodovější Vánoce bez shonu a běhání po obchodech (i surfováním po ještě méně osobních e-shopech). Takovým dárkem od srdce můžete svým přátelům věnovat kus zdraví i kdykoli jindy během roku.

Já vyrábím dárky moc ráda. A protože bych chtěla, aby se tenhle dříve běžný zvyk znovu rozšířil, chystám e-book s tipy a postupy, jak si doma snadno vyrobit milé drobné dárky, které potěší naše tělo i duši.

Jak už jsem psala v minulém článku, není tento e-book jediný, který připravuji, a proto hlasujte, o který byste měli zájem právě vy. Který by se líbil vám, více vám pomohl? Pokud by to byl e-book o domácí výrobě zdravých a chutných dárků (a to nejen k jídlu, i když jedlé budou), hlaste se tak, že klikněte na tlačítko a v novém okně se přihlaste, ať o vás vím.

Dám vám vědět mezi prvními hned, jak bude e-book hotov.

Vyznává zásady zdravého životního stylu, ráda a zdravě jí, baví ji tvořit zdravé domácí výrobky a, pokud je třeba, léčí se přírodními prostředky. Záleží jí na zdraví svém, své rodiny, ale i naší planety. V souladu s těmito zásadami se snaží vést svůj život. Proto i ve své práci inspiruje lidi k podobnému přístupu. Je autorkou eBooků „Bio a zdravé sladkosti pod lupou“, „Kuchyň bez zbytečné chemie“ a „5 tipů, jak si jídlo užívat a snadno ho zažívat“.