O repelentu

aneb Jak se donutit vyrobit domácí prostředek proti klíšťatům. – Stačí během pobytu na jurtě dva víkendy za sebou chytit několik těchto potvůrek a hned to jde. Do té doby jsem výrobu stále odkládala s tím, že pořádně ještě nezačala sezóna. Ovšem naprosto jsem zaspala…

Nicméně domácí repelent je hotov a pokud se poctivě stříkáme, nic nechytíme.

Recept je dost známý (převzala jsem ze serveru Vitalia.cz): hrst bylin k tomu vhodných (rozmarýn nebo tymián, který jsem použila já, levandule atd., možností je víc.) Pokud nemáte čerstvé bylinky známého a důvěryhodného původu, použijte sáček sušených. 1 litr vody převařte, odstavte z plotny, dejte do ní louhovat bylinky a přikryjte pokličkou. Když voda s bylinkami vystydne, přeceďte je, přidejte lžíci vinného octa a promíchejte. Slijte do přiměřené nádoby a skladujte v lednici. Před samotným použitím vlijte do lahvičky s rozprašovačem.

O bezinkové šťávě

Při posledním pobytu na jurtě jsem sbírala květ bezu černého, který mně osobně omamně voní a momentálně je jím provoněný celý náš byt. Byla jsem zrovna dost rozladěná a jen jsem přičichla, hned jsem se nádherně vyladila a dostala do stavu harmonie.

Už dlouho jsem se těšila, až bez rozkvete a já květy seberu a udělám si vlastní bezovou šťávu.

Zde je další všeobecně známý recept, který má drobné varianty (zastudena, bez cukru…). Tento je z Pravého domácího časopisu:

Postup:

Dejte do velké nádoby louhovat květ černého bezu spolu s citrónem. Květy se louhují 24hodin, poté se zcedí přes gázu nebo plenu do hrnce. Vymačká se přitom veškerá tekutina, hlavně z citrónů. Výluh spolu s cukrem přiveďte těsně k varu a míchejte, dokud se nerozpustí všechen cukr. Ten výsledný produkt zakonzervuje. Ještě horké slijte do čistých lahví, vypláchnutých slivovicí (včetně uzávěru). Můžete použít i jiný vysokoprocentní alkohol.

Pokud vám jako mně zbudou bylinky, usušte si je, mohou se vám na podzim a v zimě hodit do čaje (stejně jako sirup) proti kašli, rýmě, nachlazení, při chřipce. Pokud byste tedy do té doby měli všechen bezový sirup vypitý 🙂

Přeji vám nádherné rozkvetlé jaro! Užijte si jeho krás, dokud trvají…

 

Vyznává zásady zdravého životního stylu, ráda a zdravě jí, baví ji tvořit zdravé domácí výrobky a, pokud je třeba, léčí se přírodními prostředky. Záleží jí na zdraví svém, své rodiny, ale i naší planety. V souladu s těmito zásadami se snaží vést svůj život. Proto i ve své práci inspiruje lidi k podobnému přístupu. Je autorkou eBooků „Bio a zdravé sladkosti pod lupou“, „Kuchyň bez zbytečné chemie“ a „5 tipů, jak si jídlo užívat a snadno ho zažívat“.